közlekedés

2019.12.04. 12:58

Egyre népszerűbb az e-bérlet

A terv szerint a jövő év második felétől lehet majd interneten DKV menetjegyet is vásárolni.

Fotó: Orosz Csaba

Egy év alatt több, mint húszszorosára nőtt az elektronikus DKV bérletet használók száma Debrecenben. A legfrissebb adatok szerint ez a szám ma már átlagosan havi 6 500, ami a havonta eladott összes bérlet 11 százalékát teszi ki – jelentette be Nagy Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója egy szerdán tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen kiderült, az e-személyire megváltott bérletek 85 százalékát online, a DKV Zrt. honlapján veszik meg az utasok. Az elektronikusan leggyakrabban vásárolt bérlettípus az általános havi bérlet.

A példamutató város

Ugyanott Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarországon elsőként, 2017-ben Debrecenben vezették be a helyi közösségi közlekedésben az új típusú, elektronikus személyazonosítóra történő bérletvásárlást. Elmondta: már több mint 5 millió darab e-személyi igazolványt adtak ki, amelyet később bankkártyaként is szeretnének hasznosítani.

Nagy Attila hangsúlyozta, hogy az elektronikus bérletváltáshoz a Belügyminisztériummal közösen biztonságos informatikai hátteret tudtak kialakítani. A rendszer nagy előnye az elektronikus utazási kártyákkal szemben, hogy ezt nagyon nehéz „feltörni”. A sikerprojekt iránt többek között Paks és Veszprém önkormányzata is érdeklődik – tette hozzá a vezérigazgató.

Környezetkímélő is

Azt is megtudtuk, hogy a fejlesztés folytatódik, 2020. január 1-jétől az 1 hónapnál hosszabb időre érvényes bérlet típusok, – mint a negyedéves tanuló, nyugdíjas vagy éves bérlet – már csak elektronikusan lesznek megvásárolhatók.

A cég szerint az elektronikus bérlet nem csak modern, hanem környezetkímélő is, hiszen nincs szükség papírra a nyomtatásához. A DKV Zrt. minden utasának azt javasolja, hogy a kormányablakban díjmentesen cserélje ki régi személyazonosító igazolványát újra, és ezt követően minden hónapban kényelmesen, otthonról vegye meg elektronikus bérletét.

Internetes jegyvásárlás

Nagy Attila arról is beszámolt, hogy terveik szerint a jövő év második felétől biztosítják majd az interneten keresztüli menetjegyvásárlás lehetőségét, vagyis akkortól mobiltelefonon, akár a villamos, akár a buszmegállóban is megvehetjük majd a jegyünket.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában