csokigyűjtő akció

2019.12.16. 21:10

Egy édesebb karácsonyért: több mint kétezer csomag gyűlt össze a nehéz sorsú gyerekeknek

Zenés kavalkád várta a gyerekeket a Lovardában hétfő este, ekkor tartották ugyanis a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete (BAGE), a Debreceni Karitatív Testület és a Debreceni Kőr Dáma Egyesület Csoki Gyűjtő Akcióját lezáró gálaestet.

Fotó: Matey István

Több száz izgatott gyerek várta, hogy átvehesse a széleskörű összefogás jóvoltából összegyűlt, igencsak megtömött csomagokat. A gyerekzsivajjal teli várakozást színpadi produkciók tették még színesebbé.

Immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a BAGE csokigyűjtő akcióját, tavaly 1600 gyermeknek osztottak ki csomagot, idén több mint kétezret tudtak összeállítani a szervezők. Több mint 60 iskola, 40 óvoda, bölcsőde, 50 áruház és bolt, s megannyi magánszemély, szervezet (köztük a Hajdú-bihari Napló) csatlakozott a kezdeményezéshez, s ki-ki erejéhez mérten hozzájárult ahhoz, hogy a nehéz sorsú gyerekek karácsonyát megédesítse.

„Tudom azt, hogy nektek ez nagyon nehéz időszaka az évnek, s azért vagyunk itt, hogy egy kicsit segítsünk benneteket abban, hogy kiszakadjatok a mindennapokból”

– szólt az állami gondozott gyerekekhez Széles Diána alpolgármester.

Heteken keresztül gyűltek az ajándékok, a csokoládék a megye különböző pontjain, az akció jelképesen hétfő este, a Lovarda színpadán zárult az utolsó három csokival. A gálaesten idén is átadták a Patrónus-díjat, elsőként Nagy Zsolt, a Cívis Szociális Étkezési Központ gazdasági vezetője, majd Nagy Róbert, a Nagykonyha Kft. szakmai igazgatója vehette át az elismerést. Az Év nevelőszülője idén Komódi Erika lett. A Debreceni Karitatív Testület Tehetségprogramjában résztvevők sem távoztak üres kézzel a hétfő este, a nemzetközi iskola diákjai saját kézzel készített ajándékaikat adták át a tanulóknak.

 

Az első csomagokat a Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI diákjai kapták, majd több száz csomag gazdára talált a jelenlévők között.

A gála értük van

A BAGE és Debreceni Karitatív Testület partnerként vett részt az akcióban, egyre szorosabb az együttműködés a két szervezet között.

– Nagyon kevés civil szervezet foglalkozik az állami gondozottakkal. Mivel Buzás Lajos, a BAGE elnöke állami gondozott volt, így abszolút ismeri ezeknek a gyermekeknek a sorsát, az életét, ezáltal méltón tudja őket képviselni. Ezeknek a gyerekeknek vagy nincs családjuk, vagy elszakították őket a családjuktól.

„Ez az egész akció és ez a gála értük van, szeretnénk, ha a mindennapokból egy kicsit kiszakadnának”

– mondta el Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke.

November 6-án indult a gyűjtés, melynek indulásakor kétezer csomag összeállítását tűzték ki célul a szervezők, ezt sikerült túlszárnyalni.

– A 2019-es Csoki Gyűjtő Akció szépsége, hogy most gondoltunk az anyaországtól elszakadt állami gondozott gyerekekre is. Szerdán a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében egy ugyanilyen gála keretében mintegy 600 gyereknek fogjuk kiosztani az összegyűjtött mikuláscsomagokat – osztotta meg a Naplóval Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete elnöke, aki szintén állami gondozásban nőtt fel, így saját bőrén tapasztalta, milyen érzés az, amikor egy intézetben nevelkedett gyerek kap valamit, ami csak az övé.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában