a kutyatartás felelősséggel jár

2019.12.13. 12:11

Befogták és elszállították a kóbor ebeket

Nem használt a szép szó, ezért határozottabb lépésekre kényszerült Nyíracsád önkormányzata a kóbor ebek ellen.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

A többszöri lakossági tájékoztatás ellenére, hosszú idő óta megoldatlan probléma a nyírségi településen a kóbor ebek kérdése. Egyre gyakrabban jelennek meg közterületen a gazdátlan jószágok, ami persze nem az eb, hanem elsősorban a gazda felelőssége, nem kellő odafigyelésének következménye. Az óvoda, az iskola környékén, valamint az utcákon, a falu főterén gyakran falkában megjelenő jószágok félelemben tartották a járókelőket, különösen a gyerekeket. Az önkormányzat többféle módon, többször is tájékoztatta a lakosságot az ebek tartásával kapcsolatos jogszabályokról, rendeletekről. Ennek ellenére időről időre megjelentek a kutyafalkák Nyíracsádon. Több lakossági bejelentés is érkezett Nagyné Jobbágy Piroska jegyzőhöz, aki a fokozatokat betartva december elején szakemberek segítségét kérte, és elvitette a kóbor ebeket.

Veszélyeztették a lakosságot is

– A kormány a jegyzői hatáskörbe tartozó kötelező önkormányzati feladatok közé sorolta a kóbor ebek befogását. Ennek megfelelően járt el önkormányzatunk is, amikor közfoglalkoztatottak bevonásával fogtuk be a gazda nélkül közterületen kóborló magányos ebeket. A kutyák az erre rendszeresített kennelbe kerültek, ahol az állatvédelmi törvénynek megfelelően 15 napig tartottuk azokat. Eddig sikerült valamennyi befogott állatnak gazdát találni. A falkában fel-felbukkanó ebek viszont már veszélyt jelentettek nemcsak a lakosokra, de az őket befogó közfoglalkoztatottakra is, ezért szakemberek bevonása vált szükségessé – tudtuk meg a falu jegyzőjétől, aki azt is elmondta, hogy megbízási szerződés keretében egy, a megyénkben működő gyepmesteri szolgálat végezte el a szükséges intézkedést.

Kilenc eb akadt horogra

Az első helyszíni intézkedésre december 9-én került sor, a gyepmesterek kilenc ebet szállítottak el a telephelyre. Már másnap volt olyan ebtulajdonos, aki sérelmezte az intézkedést, pedig szigorúan csak a közterületen, és gazdátlanul kóborló ebeket szállították el.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

– A kutyák visszakerülhetnek gazdáikhoz, de az ebtulajdonos köteles megtéríteni az önkormányzatnak a gyepmesteri feladatokért kifizetett szolgáltatási díjat. A gazdának tudnia kell, hogy a kutyatartás nem játék, felelősséggel is jár az állat iránt. Mi sem örülünk annak, ha egy állat akarata ellenére elkerül a gazdájától, de az önkormányzatnak elsődleges feladata a lakosság védelme, valamint a törvény által ráruházott feladatok ellátása, betartása. Amennyiben újabb kóbor ebek tűnnek fel közterületen, az erre a célra vásárolt élve fogó kutyacsapdával befogjuk, és elszállítjuk azokat – fogalmazott a jegyző, aki bízik abban, hogy a jövőben mindenki komolyabban veszi az ebtartással járó kötelezettségeket Nyíracsádon.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában