Előírás szerint

2019.12.03. 17:07

A tulajdonosoknak kell elsöpörni a havat

Komoly bírságot is kiszabhatnak, ha elhanyagoljuk az előírások betartását.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Mi sem jelzi jobban, hogy nyakunkon a tél, minthogy az első hó is leesett már. Az éjszakai fagyok azzal járnak, hogy már reggelente is síkosak az utak, melyeket takarítani kell. A településeken a szolgáltatók végzik a közutak tisztítását, de mi a helyzet a házak előtti járda esetében? Mi történik, ha nem valaki nem törődik a portája előtti területtel?

Kötelezettség

Debrecenben a város közterületének tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről szóló önkormányzati rendelet szabályozza, hogy az ingatlantulajdonosoknak milyen közterület-fenntartással kapcsolatos feladataik vannak. Az előírás szerint az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége az ingatlan előtti területen a szennyeződés, a hulladék, továbbá a lehullott falevél, virág, termés összegyűjtése és eltávolítása, a nyílt csapadékvíz elvezető árokból a víz zavartalan lefolyását akadályozó hulladék és más anyagok eltávolítása, illetve a zöldterület és a növényzet rendszeres nyírására, a gyomnövények eltávolítására.

Reggel nyolcig

Természetesen a rendelet kitér a havazásra is, e szerint a járdáról az összefüggő hótakarót reggel nyolc óráig, míg az ezt követően keletkezett összefüggő hótakarót 10 órán belüli kell eltakarítani, és el kell végezni a járdák csúszásmentesítését is. A síkosság elleni védekezésre kizárólag környezetkímélő anyagokat (például homok, hamu, csúszásgátló készítmények, környezetbarát vegyszerek) szabad felhasználni. A rendelet kimondja, hogy tilos a síkosság elleni mentesítő anyagokat a zöldterületen deponálni, továbbá tilos a havat a csapadék víznyelőkre gyűjteni, deponálni. Az előírások betartását a közterület felügyelők is ellenőrzik és komoly bírságot is kiszabhatnak, ha elhanyagoljuk azok betartását.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában