az újfalui kórház főigazgatóját kérdeztük

2019.11.27. 07:00

Kórházi fertőzések nyomában

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseknek csak egy részét lehet megelőzni.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A tavalyi évben többen haltak meg kórházi fertőzés miatt, mint autóbalesetben, derül ki az ÁNTSZ 2018-as jelentéséből, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet a közelmúltban közzétett. A TASZ számításai szerint a fertőzések száma csak a három kötelezően jelentendő kategóriában 15 ezer 151 volt, a betegek közül pedig 541-en meg is haltak. A témával kapcsolatban felkerestük Dr. Muraközi Zoltánt, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház főigazgatóját, akit többek között a házon belüli intézkedésekről kérdeztünk.

– Sajnos az adatok valósak, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseknek csak egy részét lehet megelőzni, az összeset nem. Egy intézmény incidenciája nagyban függ a beteganyagtól, osztályok típusától. Amíg egy szülészeti osztályon 1 százalék alatti, egy intenzív terápiás osztályon akár 20 százalék feletti is lehet a fertőzések aránya. Az egészségügy és a technológiai fejlődésével a súlyosabb betegeket is hosszabb ideig tudjuk kezelni. Minél több invazív eszköz, annál nagyobb a rizikó, minél hosszabban van a beteg kórházban, annál magasabb a kockázat. Az imént említett két szám csak akkor értelmezhető, ha tudjuk, mennyi esetből fordult elő ez a 15 ezer 151 beteg, minden ellátási szintű intézmény, vagy csak a magasabb szintű intézmények adatai-e – kezdte a tájékoztatást.

Infekciókontroll-oktatás

A tavalyi évben módosították a 20/2009. (VI. 18.) EüM rendeletet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről, amely eredményeként több változás is történt a Gróf Tisza István Kórházban. Dr. Muraközi Zoltán elmondta a Naplónak, az időzítés jó volt, mert három szakdolgozójuk tett sikeres epidemiológiai szakápoló vizsgát ez év márciusában, akik azóta is folyamatosan segítik a Kórházhigiénés Csoport munkáját az új módszertani levelek implementációjában. – A Kórházhigiénés Csoportban még van epidemiológiai szakápoló, népegészségügyi Bsc és Msc végzettségű szakdolgozó is. Minden évben infekciókontroll-tervet készítünk, amelyet az éves jelentésekkel együtt a hatósághoz is megküldünk. Ezt a tervet szükség esetén kiegészítjük.

„Minden szempontból előnyben részesítjük a megelőzést, hiszen megfelelő kézhigiénével hatékonyan tudjuk kivédeni a kórházi fertőzések döntő többségét, de összegszerűen csak töredékébe kerül a fertőtlenítőszer, az oktatás és ellenőrzés, mint 2-3 kórházi fertőzés kezelése”

– hangsúlyozta.

Az elmúlt egy hónapban a kórház több dolgozója vett részt különböző oktatásokon, amelyek elősegítik a dolgozókat abban, hogy minél hatékonyabban tudjanak „fellépni” a kórházi fertőzésekkel szemben. – Nem lehet minden egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésest megelőzni, ezeknek a száma sosem lesz nulla. Ezek a fertőzések nem az egészségügyi dolgozók szakmaiatlanságának következményei. Egy intenzív terápiát igénylő betegnél sajnos nagyon gyakran előfordul ilyen típusú fertőzés a legnagyobb odafigyelés és a legmagasabb szakmai színvonal ellenére is. Minden évben és minden újonnan belépő dolgozónak infekciókontroll-oktatásban kell részesülnie, de újonnan bevezetett vagy érdemben változtatott szabályzások módosulásakor is oktatások történnek az érintetteknek. A jogszabályokat és a szakmai irányelveket folyamatosan figyeljük és aktualizáljuk a saját szabályzásainkat, amennyiben szükséges – fűzte hozzá.

Multirezisztens kórokozók

Dr. Muraközi Zoltán

Majd elmondta, több indikátort alkalmaznak a fertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzésére, illetve a fertőtlenítőszer felhasználásra. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések incidenciáját az elmúlt egy évben havonta elemzik. – Bevezetésre került az antibiotikumkezelést jelentő lap, amelyet minden antibiotikumot kapott betegről ki kell tölteni. Az adatlapon szerepeltetni kell, hogy egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésre adják-e. Ezeket az adatokat összevetjük a gyógyszertár által kiadott mennyiségekkel. Az antibiotikumokból három kategóriát képeztünk. Az antibiotikumfogyasztás érezhetően csökkent az intézkedés bevezetését követően, nemcsak mennyiségben, de a szélesebb spektrumú antibiotikumok felhasználása is kevesebb lett, amely hosszú távon valószínűleg csökkenti a multirezisztens kórokozók és a Clostridium difficile kialakulását is. Minden évben klinikai auditként a Szisztémás Antibiotikum Profilaxist ellenőrizzük, amelyről klinikai audit jelentés készül. Kézhigiénés compliance történik minden területen legalább évente egyszer elég jó eredményekkel. Ütemterv szerint történik környezetbakteriológiai mintavételezés és ellenőrzés is. Az ellenőrzések száma minimum négy, amit területenként kell értelmezni. Minden MRK- és CDI-betegről (gyanú esetén is) feljegyzés készül és személyes bejárás a Kórházhigiénés Csoport részéről. Minden indikátorról és jelentésről tájékoztatást kapnak az érintettek – hangsúlyozta.

Aszepszis-szabályok

Minden tevékenység szabályozva van jogszabályok, módszertani levelek, szakmai irányelvek alapján. A napjainkban egyre nagyobb problémát jelentő multirezisztens kórokozók és Clostridium difficile-fertőzésekre külön módszertani levelek alapján kidolgozott eljárásrendünk van. – A már manifesztálódott egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés esetén infekciókontroll-adatlapot kell kitölteni a betegről a kezelőorvosnak, aki elrendeli a szükséges terápiát, egyeztet a Kórházhigiénés Csoporttal. és megbeszélik a szükséges lépéseket: az aszepszis szabályainak fokozott betartása, fertőzési lánc megszakítása, szükség esetén izoláció, takarítás-fertőtlenítés, zárófertőtlenítés, jelentés a hatóság fele és számtalan esetenként más és más feladatok – tette hozzá végül.

Kiknek a hatásköre?

A jogszabály előírja, a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak 400 ágy felett kórházhigiénés önálló szervezeti egységet kell működtetnie az infekciókontroll-tevékenység végzésére, amely a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban rendelkezésre áll. – Ez az önálló szervezeti egység írja az intézményi szabályozásokat, felügyeli azok betartását, adatokat gyűjt és elemez, amelyeket a havonta ülésező IIAB (Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság) megvitat, szükség esetén beavatkozik. Az infekciókontrollhoz kapcsolódóan megemlíteném, hogy saját központi takarító szolgálatunk van, amelyet epidemiológiai szakápoló vezet a Kórházhigiénés Csoport felügyelete alatt. Intézményünkben már évek óta nevesítve vannak az osztályokon az infekciókontroll-feladatokkal megbízott orvosok és ápolók is, akik a Kórházhigiénés Csoport munkáját segítik. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés és a multirezisztens kórokozó és Clostridium dificile okozta fertőzés egyéni kockázatértékelő adatlapját már 2018 novemberében bevezettük, és azóta már ellenőriztük is, jó eredménnyel. A megjelent módszertani levelek implementációja megtörtént, jelenleg az oktatásaikat szervezzük. Megpróbáljuk a szakmai munkában azt az optimális egyensúlyt megteremteni a betegeink és a dolgozóink között, ahol a maximális általunk biztosítható betegbiztonság mellett lehetőséget adunk a dolgozók képzésének szakmai fejlődésének a kiégés elkerülése mellett – tájékoztatta lapunkat Muraközi Zoltán.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában