iskolaválasztás

2019.11.06. 07:55

Kezdődik a beiskolázás a középfokú intézményekbe

Személyre szabott tanácsadás, tapasztalatok megosztása is szerepel a döntést segítő palettán.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Alig kezdődött el a tanév, már a következő beiskolázási szezonra készülnek a tankerületek: a nyolcadikosoknak, esetenként a hatodikosoknak kell dönteniük, hol folytatják tovább – hangzott el kedden, a Debreceni Tankerületi Központ (DTK) sajtótájékoztatóján az Új Városházán. – A megyeszékhely 32 általános iskolája mintegy 1500 gyerekének kell segíteni most, hogy megtalálja a képességeinek és érdeklődésének megfelelő középfokú intézményt – hangsúlyozta Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató. Elmondta, a DTK fenntartásában működő 4 gimnázium, 3 szakgimnázium és egy többcélú iskola is várja a jelentkezőket, többek közt emelt szintű nyelvi, természettudományos vagy akár művészeti képzési kínálattal. Kiemelte: országos beiskolázással a Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium lehetőséget nyújt vak és gyengénlátó fiataloknak is gimnáziumi képzésre.

Aranyi Imre, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő hetekben a tanulók és szüleik számos program révén ismerkedhetnek meg a középiskolákkal. Többek közt a november 6–7-ei suliválasztó fórumon, ahol diákok mesélnek az intézményről, ahova járnak; továbbá nyílt napokra várják az érdeklődőket a középiskolák, képviselőik pedig pályaválasztási szülői értekezleteket tartanak a nyolcadikos osztályokban. Azt javasolta, aki fontolgatja a gimnáziumi továbbtanulást, írja meg a központi felvételit, amire december 6-ig lehet jelentkezni, és január 18-án lesz.

A végzős általános iskolások döntésének megkönnyítésére komplex pályaválasztást segítő, pálya­orientációs programot valósít meg a Debreceni Tankerületi Központ (DTK) – hangzott el a szervezet keddi sajtótájékoztatóján, az Új Városházán.

A DTK 6, 5 és 4 éves középiskolai képzéseket is kínál. Az intézmények a következő hetekben fogadják az érdeklődő diákokat, vezetőik ellátogatnak az általános iskolákba, honlapjaikon pedig minden szükséges információt közzétesznek. A tankerület emellett levélben is értesíti a szülőket a legfontosabb tudnivalókról – sorolta Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató.

Összehangolás

Sári Péterné, a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a pályaválasztási tanácsadás folyamán az önismeret, a pályaismeret és a munkaerőpiaci igények hármasságát igyekeznek összehangolni. Előkészítő, támogató, preventív munkát végeznek, hogy a megfelelő és reális döntés meghozatalában segítsék a gyerekeket és szüleiket. Két éve készítenek a megye nyolcadikosainál személyre szabott értékeléseket, melyek visszajelzést adnak, milyen kompetenciákkal rendelkezik a diák. Kiemelte, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek választását is segítik. – Célunk, hogy az érintettek jövőképüket tudatosabban tervezzék, illetve a vágyakat és lehetőségeket összehangolják – mondta. Hozzátette: a napokban jelenik meg a középiskolásoknak szóló pályaválasztási kiadvány.

Hiteles tájékoztatás

Leghitelesebben az tud tájékoztatni egy iskoláról, aki oda jár – vélik a debreceni tankerületben, ezért hívták életre tavaly a Suliválasztó SuliFórumot, mely nagy sikert aratott a diákok körében. Ezen a rendezvényen – az egyes középiskolák standjainál – az ott tanulókat lehetett kérdezni, ők beszéltek az érdeklődőknek iskolájukról, beleértve az ottani diákéletet is. Marosi Maximilián, a DTK Diák-önkormányzati Tanácsának elnöke elmondta: fontos, hogy a szülők mellett a gyerekek is belelássanak a döntésekbe, ebben segít a fórum is.

– Az oktatás és a gazdaságfejlesztés egyaránt Debrecen stratégiai ágazata; utóbbi sikereit mutatja, hogy az elmúlt években több mint 600 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, mely 6 ezret meghaladó új munkahelyet teremt folyamatosan. Ez kihívást jelent az oktatás számára is, hiszen ezt a munkaerőt neki kell „létrehoznia” – fejtette ki Komolay Szabolcs, a debreceni önkormányzat tanácsnoka. – Debrecenben több mint 80 ezer diák tanul, a város oktatási tevékenysége az egész régióra kiterjed. Azon igyekszünk, hogy vonzó legyen idejönni tanulni és majd letelepedni is! Most a 12–14 éveseknek olyan pályákat tudunk kínálni, melyek biztos utat jelenthetnek az egyetemre, illetve a munkaerőpiacra – mondta, hangsúlyozva, hogy az oktatásba fektetett minden forint megtérül.

SzT

Közvetlenül a diákoktól

A DTK Diák-önkormányzati Tanácsa által kezdeményezett Suliválasztó SuliFórumot idén is megrendezik, mégpedig november 6-án és 7-én, 13-tól 17 óráig a debreceni Fórum bevásárlóközpont mínusz egyedik szintjén. A középiskolák egy-egy stand révén lesznek elérhetők, az érdeklődő gyerekekkel és szüleikkel az ott tanuló diákok osztják meg tapasztalataikat. Mindeközben a színpadon a diákok mellett a Fazekas-gimnázium Tanárock zenekara lép fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában