különleges kedvenc

2019.11.01. 11:22

Házőrzőnek nem, sokkal inkább kertésznek való

Hannát a nem mindennapi külleme miatt sokan megnézik az utcán.

Fotó: Rehó-Gyarmati Éva

Hazánkban nagyon ritka, hogy egy szamojéd kutya őrizze a házat, és nem csak azért, mert kevés számban vannak jelen nálunk: az északi származású négylábú imádja az embereket, így egyáltalán nem alkalmas házőrzésre.

Elegáns megjelenés

Őshazája Szibéria, a hivatalosan is elismert szánhúzó kutyafajták egyike közé sorolható, azonban Rehó-Gyarmati Éva nem szánhúzás végett akart egy egyedet magának, első látásra beleszeretett a kutyusba. – Régen nem is tudtam, hogy léteznek hófehér szamojéd négylábúak, majd egy tévéműsorban láttam egy riportot Julia Carpenterrel, aki szamojéd kutyájával mutatkozott, akkor döntöttem el, hogy egyszer lesz egy hasonló kedvencem. Nem is kellett sokat várnom, addig olvastam, kutattam, hogy végül rátaláltam Hannára, aki immáron 10 hónapja boldogítja a családunk mindennapjait – kezdte a gazdi. A fiatal nő elmondta, nem is gondolta volna, hogy ilyen mozgásigénnyel rendelkeznek a szamojédek, arról pedig álmodni sem mert, hogy ennyi szeretetet tud árasztani egy állat a gazdája felé.

– Kölyökkorától kezdve láttuk rajta, hogy nagyon imádja a felnőtteket, gyerekeket, tehát ideális családba, de még idős emberek mellé is. Külleme sem mindennapi, így nem meglepő, hogy vonzza az utcán a tekinteteket: kecses, büszke tartása, hófehér szőrzete szinte mindenkit levesz a lábáról. Az elegáns megjelenés azonban nem azt jelenti, hogy ezek a négylábúak nem játékosak. Hanna egyszerűen imád játszani, az emberek körül zsongani. Valójában egy igazi kis kertészről beszélünk, akinek az egyik kedvenc időtöltése a kert felásása, így itthon nem is álmodhatunk virágoskertről – tette hozzá mosolyogva.

A szamojédek a nagy hőség ellenére is tudják élvezni a nyarat, hiszen a bundájuk nem engedi be a meleget, a fehér szőrzet, mondhatni, visszaveri a napsugarakat. Éva olyanoknak ajánlja a kutyafajtát, akik ragaszkodó házi kedvencre vágynak.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában