jelentős változások

2019.11.06. 13:06

A következő tanévtől jelentős változások várhatóak a szakképzésben

A következő tanévtől technikumok és szakképző iskolák jönnek létre.

Fotó: Kiss Annamarie

A parlamentben lefolytatják a szakképzési törvény általános vitáját, mely alapján jelentős változások várhatóak a szakképzésben a következő tanévtől.

Technikum, szakképző iskola

A legfontosabbakról dr. Pósán László országgyűlési képviselő a Fidesz debreceni sajtótájékoztatóján elmondta: technikumokat és szakképző iskolákat hoznak létre. – Az eddigi 4+1-es szakgimnáziumi képzés helyett lesz egy ötéves, osztatlan képzést nyújtó technikum, mely érettségi vizsgával és technikusi oklevél megszerzésével zárul – jelentette be a politikus. Ennek keretében magyarból, matematikából, történelemből, egy idegen nyelvből és a szakmai tárgyból kötelező érettségizni. A 11. évfolyamtól megjelenik a vállalatok által végzett szakirányú oktatás is.

Pósán László szavaiból kiderült, hogy azok számára, akiknek már van érettségijük, továbbra is biztosítják a szakmatanulás lehetőségét, méghozzá kétéves technikusi képzés keretében.

A technikumok mellett három év alatt elvégezhető szakképző iskolák jönnek létre, ahol az első évben ágazati alapismereteket, a következő két évben szakirányú képzést fognak nyújtani. – Az itt tanulók munkajövedelemre is szert tudnak tenni – fejtette ki Pósán László.

Műhelyiskola a lemaradóknak

Mivel a legnagyobb mértékű iskolai „lemorzsolódás”, a tanulmányok megszakítása a szakképzés területén tapasztalható, az ilyen fiataloknak egy új oktatási formát, úgynevezett műhelyiskolát hoznak létre. – Ez lényegében azoknak szól, akik még az általános iskolát sem tudták elvégezni. A műhelyiskolában részszakmát lehet szerezni – ismertette az országgyűlési képviselő. Kifejtette: ezzel azt szeretnék elérni, hogy senki ne maradjon végzettség, szakképesítés nélkül, mert az ilyen emberek nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, segélyre, közmunkára szorulnak.

Magasabb bérek szakoktatóknak

Pósán László fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a szakképzésben tanítók eddig közalkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, a pedagógusok közé lettek besorolva, még akkor is, ha nem közismereti, hanem szakmai tárgyakat, mondjuk a bútorasztalos szakmát oktatták. A törvény változása után ők kikerülnek a közalkalmazotti státuszból, így jelentősen emelkedhet a fizetésük.

A nappali szakképzésben tanuló ösztöndíjat, valamint újdonságként egyszeri pályakezdési juttatást kap. Utóbbira akkor jogosult a diák, ha befejezi a képzést, és szakmát szerez.

A legjobbakra számítanának

„A világ gazdasága folyamatosan változik, a 4. ipari forradalom korszakában élünk, amely újabb kihívások elé állítja a szakembereket és a szakemberképzést. További növekedés csak képzett szakemberekkel valósítható meg”

- fogalmazott Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellára. Úgy vélte, Debrecenben különleges fejlődési időszakot élünk meg, újabb és újabb vállalatok települnek ide, akik más és más szakmai igényeket fogalmaznak meg feléjük.

Szerinte azért is szükséges a szakképzés átalakítása, mert a korábban ilyen iskolákban végzettek többsége a munkahelyekre bekerülve azzal szembesült, hogy nem megfelelő a tudása, még hónapokig kellett ott tanulnia. Azt szeretnék elérni, hogy ezentúl kész szakemberek lépjenek ki az iskolakapukon.

Fotó: Kiss Annamarie

Leszögezte, a szakképzés ezért most nagyon komoly tartalmi megújuláson esik át. – Azt szeretnénk elérni, hogy Debrecenben a legjobb tanulók és a legjobb oktatók lépjenek be a szakképzésbe – jelentette ki.

A duális képzés kiterjesztése

A kancellár beszámolt arról, hogy a közelmúltban megjelent szakmajegyzékben 174 alapszakma található. A kiadvány a www.ikk.hu oldalról és kinyomtatva is elérhető.

Tirpák Zsolt hangsúlyozta, hogy miközben a jövőben a gimnáziumokban két idegen nyelvet kell majd tanulni, a technikumokban egyet. Viszont utóbbi formában a nyelvi órák száma ugyanolyan lesz, mint a gimnáziumokban. Vagyis a technikumot végzettek a felsőoktatásba, a mérnökképzésbe is tovább tudnak lépni.

Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy valamennyi a szakképzésben résztvevő 11., 12., és 13. évfolyamba járó tanuló bekapcsolódhasson a duális képzésbe, amelynek keretében a cégeknél első kézből ismerhetik meg a vállalati kultúrát – magyarázta a DSZC vezetője.

Magasabb ösztöndíjakkal

Tirpák Zsolt kiemelte, hogy a szakképzésbe bekapcsolódó tanulók állami ösztöndíjban fognak részesülni, melynek összege jelentősen emelkedik. Emellett vállalati ösztöndíjakhoz is hozzá lehet jutni. A 9. évfolyamon fejenként havonta 14 ezer forint, a 10. és 11. évfolyamon 10 ezer és 50 ezer forint közötti támogatás jár, tanulmányi eredménytől függően. Technikusképzés esetén ugyanez 9. évfolyamon havonta 7 ezer forint, a 10 – 13 évfolyamosok 10 ezer és 50 ezer forint közötti állami ösztöndíjat kaphatnak.

Az eredményes szakmai vizsga után 150 ezer és 300 ezer forint közötti egyszeri juttatásban részesítik a gyerekeket.

A szakképzésben megjelenő béralkunak köszönhetően például az eddig 182 ezer forintot kapó pályakezdő tanár fizetése 274 ezer forintig is felmehet. A pedagógus I-be tartozó informatikatanár pedig a mai 243 ezer forint helyett akár 365 ezer forintra is számíthat.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában