fotók

2019.10.28. 20:24

Összefogás és bátorság kell az emlőrák ellen

A rendezvény biztatás volt azoknak, akik nem mernek lépni.

Fotó: Kiss Annamarie

„Ha baj van, vessük le az álszemérmet, és merjünk jönni; ez a rendezvény erre biztat. Bátorítani kell a nőket, hiszen ez egy nagyon nagy lelki teher, ezért szeretném, amennyire csak lehet, figyelemfelkeltéssel segíteni őket”

– mondta el a Naplónak dr. Hallay Judit PhD egyetemi docens, a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezetének elnöke, amikor neves előadók az emlőrák és egyéb daganatos betegségek korai felismerésére és az összefogás fontosságára hívták fel a figyelmet hétfőn. Az Összefogás az emlőrák ellen című, a debreceni polgármesteri hivatalban megrendezett szimpóziumot séta követte.

 

– Évente 8 ezer új emlőrákot diagnosztizálnak hazánkban, és 2 ezer 400 beteg hal meg, így rendkívül fontos a prevenció. A világon a kezelt betegek 89 százaléka 5 éves túlélő, Magyarországon 87-88 százaléka – részletezte Hallay Judit. A Városházától a Kossuth térig tartó sétával is megmutatták az ügy fontosságát, bátorítva azokat, akik nem mernek elmenni szűrésekre.

– A prevenció közös feladatunk, felelősségünk. Kezdve a családdal, az oktatási-nevelési intézményekkel, munkahelyekkel és civil szervezetekkel is. Azokkal a szervezetekkel, melyek létrejöttét valós társadalmi szükséglet indokolta – mondta dr. Marosi Rácz Julianna, a Debreceni Polgármesteri Hivatal Humán főosztályának vezetője fővédnöki megnyitójában. Hozzátette, az információszerzés nagymértékben befolyásolja a betegségekhez való hozzáállást, így nagyon fontos, hogy szakemberektől tájékozódjunk, a szervezetek pedig, akik hiteles információhoz tudják juttatni az érdekelteket, minél nagyobb reflektorfénybe kerüljenek, hallassák hangjukat.

Emlőrák elleni szűrés 2001 óta van a világon, ezzel egy időben Magyarországon, Debrecenben is. – A rosszindulatú daganatok minden társadalom számára súlyos problémát jelentenek. A közepes és gyengébb anyagi forrásokkal rendelkező országokra egyre nagyobb teher nehezedik. A hazai lakosság kedvezőtlen életkilátásaihoz nagymértékben hozzájárulnak az igen nagy számban előforduló daganatos megbetegedések – mondta el dr. Szántóné dr. Gonda Andrea Ilona, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Onkológiai Klinika adjunktusa, oktató orvosa nyitó előadásában. Kiemelte, hogy a halálozás az utóbbi évtizedben stagnáló tendenciát mutat, egyre jobbak a túlélési lehetőségek. Magyarország a tizedik helyen van a daganatos megbetegedések alapján Európában. Első helyen mindkét nem esetén a tüdőrák szerepel. Beszélt a Nemzeti Rákregiszter működéséről; ez felváltotta a kórház alapú regisztrációt népesség alapú regisztrációra, jelentését pedig évente közzéteszi, tovább segítve a hazai kutatómunkát.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában