önkormányzat 2019

2019.10.24. 13:41

Megalakult az új debreceni közgyűlés

Az ellenzéki képviselők egy része „megreformálta” a képviselői eskü szövegét.

Fotó: Matey István

Megtartotta alakuló ülését az új debreceni közgyűlés csütörtök délelőtt a Régi Városháza Nagytanácstermében. A 33 tagú képviselő-testületben a Fidesz-KDNP frakciót 23 képviselő alkotja majd, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás pártszövetség 4, a Jobbik-LMP-Momentum 3, a Civil Fórum Debrecen Egyesület pedig 2 mandátumot szerzett.

Az ülés legfontosabb mozzanataként letették esküjüket következő öt esztendőben tevékenykedő képviselők, az alpolgármesterek, és Papp László polgármester. Érdekes közjáték volt, hogy a képviselők hivatalos eskütételének szövegét a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás tagjai önkényesen meghosszabbították kiegészítve azzal, hogy addig nem nyugszanak, amíg fel nem számolják a korrupciót és vissza nem állítják a demokráciát.

Az előterjesztések között szerepelt az alpolgármesterek megválasztása, a város önkormányzatának szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet módosítása, a közgyűlés ügyrendi bizottsági tagjainak kiválasztása, valamint a tanácsnok kijelölése. Utóbbi Komolay Szabolcs lett, aki képviselői feladatai mellett mostantól a debreceni oktatási intézmények közötti kapcsolatok koordinálásáért felelős tanácsnokként is tevékenykedik majd.

Meghatározó szerep

Polgármesteri ciklusindító beszédében Papp László megköszönte a választóknak, hogy elmondták véleményüket az elmúlt öt év tevékenységéről, valamint bizalmukról tanúbizonyságot téve világos irányt mutattak a jövőt illetően. Felhívta a figyelmet, képviselői szolgálatukban a város és annak polgárai állnak, ez kell, hogy meghatározza a testületben végzett munka lényegét.

– Megítélésem szerint a helyhatósági választások érintik legközvetlenebbül egy település jövőjét. Debrecen jelentősége a gazdaság, oktatás, kultúra, közlekedés és a sport tekintetében markánsan megváltozott az elmúlt esztendőkben. A cívisváros a régió legmeghatározóbb települése lett, az egyetlen magyar város, amely képes megtörni az ország egyközpontúságát és betölteni a másik – határokon átívelő – központ szerepét. Meggyőződésem, hogy a nemzet fővárosának fejlődése nemcsak az ott élők, hanem mindannyiunk közös ügye, így gondoljuk ezt Debrecen esetében is. A város kivívta azt a pozíciót magának, hogy a fejlődése és fejlesztése mára nemzeti ügy. Az Új Főnix Tervben meghirdetett törekvések teljesednek ki a rövidesen meghirdetésre kerülő Debrecen 2030 programban, melynek alapelve, hogy fenntartva az eddigi gazdaságfejlesztési folyamatokat, a település növekvő forrásait a városépítésre fogjuk koncentrálni – fogalmazott Papp László.

Erős szövetség

A polgármester hozzátette, az évtizedekre meghatározó program szoros együttműködést igényel a kormányzattal, hiszen a megvalósítás forrásigénye meghaladja a város lehetőségeit. Kiemelte, a programnak köszönhetően a XXI. század legversenyképesebb magyar városa jön létre, mely egyben betölti az ország másik fővárosának szerepét.

– Ennek megvalósulásához két alapvető feltételt kell teljesíteni: egyrészt a 2020-as évek végére Debrecennek kell lennie a vidék legerősebb gazdaságú városának, a másik, hogy erős szövetséget alkotva a régió településeivel a térséget az EU egyik legversenyképesebb régiójává emeljük. Ezt fogja szolgálni a Debreceni Agglomeráció Fejlesztési Tanácsa, amely összehangolja a cívisváros és a többi település érdekeit – mondta el Papp László.

MSZ

A debreceni közgyűlés tagjai:

Fidesz-KDNP: Papp László, Balázs Ákos, Barcsa Lajos, Becsky István, Bordásné Gyuris Katalin, Csaholczy Attila, Fodor Levente, Hetei József, Katona Erzsébet, Kiss Sándor, Kovács István, Komolay Szabolcs, Korbeák György, Mayer Tamás, Nagy Sándor, Orosz Ibolya Aurélia, Papp Csaba, Papp Viktor, Piros Zoltán, Szilágyi Edina, Széles Diána, Türk László, Vadon Balázs, Varga András.

DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás: Jánki József, Madarasi István, Varga Zoltán, Vaszkó Imre.

Jobbik-LMP-Momentum: Kőszeghy Ábel, Mándi László, Szabó Bence.

Civil Fórum Debrecen Egyesület: Gondola Zsolt, Illyés János.

HBN

A borítóképen: Dr. Papp László polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában