vadászlovaglás

2019.10.30. 12:46

Kürtszótól volt hangos a nádudvari lovastanya

Gondolva a jövőre, tartalék rókát is szerződtettek a lovasportya szervezői.

Fotó: olvasói felvétel

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Porszem Lovas Egyesület a vadászlovaglást Nádudvaron. Lapos László főszervező a reggeli eligazítás után a fedeles lovardába hívta a résztvevőket, ahol idén is több mint húsz lovas gyülekezett, hogy elindulhasson Kelet-Magyarország egyetlen, természetes akadályokkal nehezített, több mint harminc kilométeres vadászlovaglására. A lóra nem pattanó érdeklődők és hozzátartozók Váncsa József kettes fogatolású pusztabuszán utazva követhették figyelemmel az eseményeket.

Síkvágta versenyre

A lassan két évtizedes múltra visszatekintő programon a Hajdúszoboszlói Porszem Lovas Egyesület versenyzője, Varga Judit jelenítette meg a „rókát”. Az idén, gondolva a jövőre is, egy tartalék rókát is szerződtettek Mészáros Lillácska személyében, aki egy szinte róka méretű póni hátán próbálta ellesni a ravaszkodás minden csínját-bínját. A lovasok a megye számos településéről, Debrecenből, Balmazújvárosból, Nagyhegyesről, Hajdúszoboszlóról és Püspökladányból érkeztek, sőt a Dunántúlról is volt résztvevő.

A három egységre bontható egész napos próbatétel utolsó szakaszán, a síkvágta versenyében Tőke László volt a leggyorsabb, természetesen a saját maga tenyésztette nóniusszal. A második helyen Székely Rella szintén saját, a Mihályhalmi tanyán felnőtt pej színű, magyar félvér kancájával, Csillaggal ugrott be a képzeletbeli célvonalra. A harmadik helyre több lovas is pályázott, Csoma Dávid Deilinger Ádám arab kancájával, Boros István a Dávid Lovastanya leggyorsabb lovával, Szabinával és Őz Réka egy szoboszlói tenyésztésű Leonce kancával, Szirivel.

Finom ételek és tánc

A lelkes csapat fő célja a programmal, hogy tovább éltessék a lovas hagyományokat, melyhez nagy segítséget ad Csoma Sándor, a tanya tulajdonosa és fia, Dávid. A vadászlovaglás szinte minden októberben elkápráztatja a résztvevőket a Hortobágy melléki csodálatos tájjal, a lovastanya őszi dekorációival és persze a vadászathoz illő kulináris élvezetekkel. Ide tartozik a reggeli hagymás vér, a déli sültek és az esti több fogásos vacsora, melynek vázát a helyi specialitások adják. Persze vacsorázni csak az avatás után lehetett. Idén is sok lovas ült abba a bizonyos katonai bock nyeregbe, amely évről évre fontos kelléke az esti szertartásnak. Idén a lovagló pálca Aranyos Hédi kezében volt, az ítéletet pedig Lapos László falkanagy hozta. A hangulatfokozó intézkedések után a zene és a tánc következett. A fáradt hősök Nádudvaron nem henyéltek, hanem hajnalig ropták.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában