Erősebb helyzetben

2019.10.15. 07:16

Hangsúlyosabbá válhat a közösségi közlekedés

Papp László: fontos városstratégiai kérdésekben a teljes közgyűlés partner, nincs kirekesztve az ellenzék.

Fotó: Matey István

„Valamelyest változni fog a városvezetés és annak szerkezete a közeljövőben, egyes területek felértékelődnek. A részletekről majd egy, a héten tartandó sajtótájékoztatón beszélnék”

– jelentette ki a lapunknak adott interjúban Papp László, Debrecen újraválasztott polgármestere az önkormányzati voksolást követő napon. Úgy fogalmazott, a hangsúlyok változnak csak, a stratégia ugyanaz marad, mint az előző öt évben volt. A fő cél továbbra is, hogy a város minden része érzékelje a fejlődést, a haladást. – Ez a választás megmutatta, hogy helyes volt az a stratégia, mely szerint nemcsak elvont fejlesztéseket kell előtérbe helyezni. Az Új Főnix Terv keretében a Júliateleptől kezdve a Nagysándortelepen át a déli városrészig gyakorlatilag mindenütt történik valami – tette hozzá.

Kiemelte, a vasárnapi választási eredmények ismeretében átrendeződnek az erőviszonyok az országban az önkormányzatok vonatkozásában, ami Debrecen számára erősebb pozíciót, fajsúlyosabb szerepet jelent majd.

Papp László szerint a gazdaságfejlesztés a következő öt évben is kiemelt cél marad, újabb befektetésekre, a gazdaság további erősödésére számít. (A városvezető ezen a héten is folytat majd egy komoly befektetővel tárgyalást.) A BMW debreceni beruházásával kapcsolatban ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy az évek múlva kezd el termelni és adót fizetni. Hangsúlyozta, hogy közben a város oktatási rendszere is változik, fejlődik, „épül”.

Nem lehet folyton szélesíteni

„A következő öt évben a korábbinál hangsúlyosabb területté válik Debrecenben a városüzemeltetés, a közterületek, a parkok tisztítása, karbantartása”

– fejtette ki Papp László, amikor terveiről kérdeztük. Elmondta: elképzelései szerint felértékelődő terület lesz a környezetvédelem, például folytatódik majd a zöldterületek jelentős fejlesztése, a Zöld város program, a megújuló energiaforrásokra építő energetikai megoldások alkalmazása.

Arról is beszélt, hogy a legnagyobb volumenű beruházások a közlekedés területén várhatók. Ami már el van döntve, az az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet és az akörül található vasúti, közúti, autópálya-fejlesztések. Kifejtette: a közösségi közlekedésben is új megoldásokra törekszenek majd, például bő két éven belül a teljes városi buszparkot le kell majd cserélni, amiben elektromos járművek is megjelenhetnek jelentősebb számban.

„Hangsúlyosabbá válhat a közösségi közlekedés. Meg kell érteni azt, hogy az utakat, csomópontokat nem lehet a végtelenségig szélesíteni”

– emelte ki. Arra a kérdésre, hogy mire lehet számítani az átalakuló városi közgyűlésben, hogyan tud majd együttműködni a polgármester a megváltozott összetételű ellenzékkel, fent lehet-e tartani azt a konstruktív együttműködést, amely az utóbbi időben jellemezte a várost, Papp László úgy reagált: rajta nem fog múlni. – Az én városvezetési felfogásom csak a kampány időszakában harcosabb, egyébként pedig konszenzusra törekvő – válaszolta. Hangsúlyozta, természetes módon alapvetően a Fidesz–KDNP-frakcióra támaszkodik a városvezetés, de nemcsak a közgyűlés tagjaival törekszik együttműködésre, hanem a kormánnyal is.

A korábbinál nagyobb fölénnyel

Papp László a folytatásban újra megköszönte Debrecen polgárainak a vasárnapi választáson a Fidesz–KDNP jelöltjei felé megnyilvánuló bizalmat. – Debrecen talán az egyetlen olyan megyei jogú város, ahol most a Fidesz–KDNP pozíciói az öt évvel ezelőttihez képest erősödtek. 23–0 arányban nyertük meg az egyéni körzeteket, én lényegesen magasabb támogatottsággal lettem polgármester. Akárcsak az előző ciklusban, a következő öt évben is kívánunk megfelelni ennek a bizalomnak – mondta.

Minden debrecenit képviselve

Hozzátette: abban a demokráciafelfogásban, amelyben ő vezette, illetve szeretné a jövőben vezetni a várost, fontos városstratégiai kérdésekben a teljes közgyűlés partner, nincs kirekesztve az ellenzék.

„Természetesen értelmes tényeken alapuló párbeszédet szeretnék folytatni minden körülmények között a közgyűlés tagjaival, hiszen a polgármester nemcsak a Fidesz–KDNP-szavazókat, hanem a város minden polgárát képviseli”

– jelentette ki a Naplónak adott interjú végén Papp László, Debrecen újraválasztott polgármestere.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában