nem mindennapi művészet

2019.10.10. 21:21

Csuhéból készít babákat Zsóka néni

Zsóka néni 7 évvel ezelőtt nyugdíjasként kezdett el kézművességgel foglalkozni.

Fotó: Lovassy Bernadett

Otthonában, vidáman és hatalmas szeretettel fogadott Fülöp Józsefné Zsóka néni, akinek a csuhébaba készítés mestersége egy kézműves vásár alkalmával ragadta meg képzeletét. A kukorica csuhéból formázott mutatós figurákra pillantva elhatározta, ezzel szeretne foglalkozni, majd teljesen önállóan sajátította el annak fortélyait, s alakította ki egyedi ízlését.

Fotó: Lovassy Bernadett

A főleg női alakokat megtestesítő részletgazdag babákban egy, már letűnt kor szépsége, bája, kecsessége elevenedik meg Zsóka néni szorgos kezei által. A vitrinben sorakozó hölgyek között találunk muzsikát kedvelő hegedűst, diplomáját tartó, vagy épp táncoló babát is. Mind egy-egy könnyed mozzanatot örökítenek meg. – Azt szeretném, hogy amikor valaki ránéz az alkotásokra, akkor az elegancia, lágyság és boldogság érzése fogja el – meséli lelkesen.

Fotó: Lovassy Bernadett

Egy-egy baba elkészítése bizony hosszadalmas munka – teszi hozzá nevetve Zsóka néni. Alapanyagnak a kukorica megtisztított héján, bajuszán, némi fonalon, ollón és ragasztón kívül vattát és száraz virágot használ, a babák váza és talpa pedig fából készül.

Fotó: Lovassy Bernadett

A legtöbb figura natúr színű, de találunk lila és zöld színbe öltöztetett figurát is. Ezek szintén természetes, és nem színezett levelekből készülnek, éppen ezért nagyon ritkák – magyarázza az alkotó.

Zsóka néni munkái rendszeresen megjelennek kézműves vásárokon és kiállításokon is. Kortól függetlenül sokan vásárolják műveit ajándékba, vagy saját részre a lakás egyik ékének. S bár anno neki senki sem mutatta meg, hogyan készülnek a babák, ő szívesen és gyakorta tart kézműves foglalkozásokat gyermekek és felnőttek, valamint az idősebb generáció számára is.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában