megkönnyítik a pályaválasztást

2019.10.03. 16:09

A szakképzésben rejlő lehetőségeket ismerhetik meg a fiatalok

Három napon keresztül várják az általános iskolásokat és szüleiket a pályaválasztási kiállításon.

Fotó: Kiss Annamarie

Új helyszínen, a Főnix Csarnokban rendezik az idei, huszadik „Szelet a vitorlába!” pályaválasztási és szakképzési kiállítást. Az október 9 és 11-e között tartandó, a megyei kormányhivatal, a város és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) közös szervezésű rendezvényét konferencia és családi nap is gazdagítja.

Fotó: Kiss Annamarie

Az érdeklődő diákok, szülők és tanárok 10 ezer négyzetméteren 100 kiállítóval és 200 szakmával ismerkedhetnek meg. A kilátogatókat többek között szakmaszigetek, továbbtanulási lehetőségeket kínáló pavilonok, és a régió vezető cégei várják, ahol minden kérdésükre választ kaphatnak a fiatalok és hozzátartozóik. A kiállítás egyik fontos eleme, hogy bemutassa egy olyan életút lehetőséget, amely a középiskolától – az egyetemen keresztül – egészen a munkavállalásig tart. A pénteki családi napon a kor szellemének megfelelően youtuberek és influencerek (Szender Milán, TheShowk, Isti Szalay és UNFIELD) fogják bemutatni a kiállítást azoknak, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen.

A kormányhivatal és jogelődjei már húsz éve szervez általános iskolásoknak pályaválasztási kiállítást – hívta fel a figyelmet a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Rácz Róbert kormánymegbízott. – A megyében zajló gazdasági folyamatok azt indokolták, hogy kilépjünk az eddig megszokott mederből, és a fejlődéssel lépést tartva többet, újat mutassunk az érdeklődőknek. Ennek egyik eleme, hogy idén új helyszínen, a Főnix Csarnokban várjuk az érdeklődőket. Tavaly több, mint 70 kiállítónk és 10 ezer látogatónk volt, remélhetőleg idén ezeket a számokat is messze túl tudjuk majd szárnyalni. Fontos, hogy a szülők és a tanárok tisztában legyenek azzal, hogy mit jelent ma nálunk a szakképzés, mert az a tapasztalat, hogy az évtizedes beidegződések még most is jelen vannak a gondolkodásban, amelyeket le kell vetkőzni. Segíteni kell a fiataloknak abban, hogy észrevegyék a lehetőségeiket, hogy helyben maradhassanak, és itt éljék le az életüket – árulta el Rácz Róbert.

Fotó: Kiss Annamarie

Fontos tudnivaló, hogy a családi nap kivételével a rendezvény regisztrációhoz kötött, jelentkezni a DSZC internetes oldalán lehet. Igényt szerint az érkező osztályoknak a szervezők ingyen buszt biztosítnak a helyszínre és vissza az iskolába, melyet ugyancsak a regisztráció alkalmával lehet kérvényezni.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában