Gondoskodó Város

2019.09.11. 14:00

Újabb felújítások az Idősek Otthonában

Idén hatvan millió forintot fordít a debreceni önkormányzat a Pallagi úti intézmény modernizálására.

Fotó: Kiss Annamarie

Mivel bentlakásos szociális intézmények korszerűsítésére nincsenek megpályázható források, a debreceni önkormányzat 2016 óta saját pénzéből biztosít évről évre bizonyos összeget a Pallagi út 9. szám alatt 1966-ban épült Idősek Otthonának szépítésére. Idén hatvan millió forintot szánnak erre – jelentette be a helyszínen a Fidesz sajtótájékoztatóján Papp László, Debrecen polgármestere.

Ebédlő és szobák újulnak

Elmondta: három éve az első emeleti B szárny demensosztály fürdőszobáit, zuhanyzóit, valamint harminc millióból a konyhát korszerűsítették. 2017-ben ugyanitt kicserélték az ajtókat, az ablakokat, a nővérpultot, rendbe hozták az elektromos hálózatot, valamint húsz millió forintot költöttek ágyak és eszközök beszerzésére. 2018-ban folytatódott a park rekonstrukciója, valamint felújítottak tizenhárom lakószobát előtérrel együtt, továbbá megújultak a kiszolgáló helyiségek és a pihenők tizenhárom millió forintból.

Az idén rendelkezésre álló forrásból a földszinti ebédlő újul meg: újraburkolják a termet, korszerű fűtési és elektromos rendszert alakítanak ki, illetve kifestenek. Közben a második emeleten is dolgoznak, ahol lakószobákat korszerűsítenek, új eszközöket szerelnek fel, melyre tíz milliót különítettek el.

A jövőben is lesz pénz

Az év végéig újabb korszerűsítést végez el a Debreceni Intézményműködtető Központ: akadálymentes mosdót és vizesblokkot alakít ki a földszinten a betegek és a látogatók számára, valamint felújítják a II/A épületszárnyat és a lifteket.

– A beruházásokat az Új Főnix Terv Gondoskodó Város programjának keretében valósítjuk meg, melyet a következő években is folytatni szeretnénk, mindaddig, amíg az egész épület meg nem újul. Arra törekszünk, hogy javuljanak az itt élők életkörülményei. A város fejlődését a szociális területen is érezni kell – jelentette ki a polgármester.

Folytatná a beruházásokat

Majer Tamás, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje a tájékoztatón előbb arról beszélt, hogy Debrecen nemcsak a családokról gondoskodik, hanem az idősek minél jobb ellátására is odafigyel. Aztán hangsúlyozta: amennyiben október 13-án elnyerné a választók többségének bizalmát, azért is dolgozna, hogy folytatódjon a Pallagi úti Idősek Otthonának felújítása. Nemcsak az ott lakók, hanem az ott dolgozók kényelme is fontos – tette hozzá.

OCs

A Campus felajánlásából

Nagy Lajosné, a Városi Szociális Szolgálat Idősek Otthonának vezetője arról tájékoztatott, hogy a nyáron a szomszédban tartott Campus Fesztivál szervezői öt millió forintot adtak a 325 idős ember elhelyezésére szolgáló intézménynek. A pénz egy részéből a most felújítás alatt álló földszinti ebédlőbe légkondicionálókat, motoros vetítővásznat és projektort vásárolnak. Utóbbiak segítségével filmeket vetítenének, az egészség megőrzését szolgáló előadásokat és munkatársaiknak szakmai konferenciákat tartanának. Szintén a Campus felajánlásából az első emeleti B szárny demensrészlegén felújítják a fürdőszobát, a teakonyhát, a kiszolgáló helyiségeket. Létrehoznának egy fertőző betegek elkülönítésére szolgáló helyiséget, valamint a zeneterápiát szolgáló eszközöket szereznek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában