biológia, játékosan

2019.09.17. 14:00

Természetbúvárnak lenni menő

Népszerűsége hatalmas, ezt a közösségi oldalon óriási, a 120 ezer főt is meghaladó követő tábora mutatja.

Fotó: Kiss Annamarie

Évente több ezren látogatják a debreceni Rózsahegy utcai családi házban berendezett kis „múzeumot”, mely a Természettár nevet viseli.

A tenger csodálatos kagylói, csigái, kövületek százai, ezrei vonzzák a tekintetet az üvegvitrinekben, s a falakon elhelyezett tárolókban. Rovarok, lepkék, csigák gyűjteményétől a hatalmas kagylóig minden megtalálható a kis házi múzeumban, melynek anyagát többéves kitartó gyűjtő munkával sikerült beszereznie a házigazdának. Váradi Zoltán, a Természettár megálmodója, és megvalósítója egész életét ennek a csodálatos hivatásnak – mely egyben a munkája is – szenteli. Az amatőr természetbúvár – ahogy magát nevezi – sokszor merült a tenger mélyére csodás darabokért, mostanra pedig már a világ minden részében élő, hasonló szenvedélyű gyűjtővel is tartja a kapcsolatot az interneten keresztül. Csereberélnek, különleges darabokat ajánlanak egymásnak, segítik egymást szakmai téren is.

Fotó: Kiss Annamarie

Iskolai előadások

A Debrecenben hiánypótló gyűjteményt közkinccsé bocsátó Váradi Zoltán természetvédelmi mérnök rövidesen természetpedagógiai szakképesítéssel is gazdagodik. Jelenleg is számos iskola látja vendégül, ahol elő­adásaival és foglalkozásaival bővíti a tanulók ismereteit. A Természettár egész évben várja az érdeklődő óvodás és iskolás csoportokat, de gyakran megfordulnak itt családi és baráti közösségek is.

A nyaranta Martinkalandon szervezett Természettár szaktáborokban közel háromezer gyermekkel kedveltetik meg közvetlen tapasztalás által a biológia csodálatos világát. A zárt, gyönyörű környezet – erdő, mező, rét, lovak és egy tó – kiváló helyszínei a természetbúvárkodásnak, a tudásgyarapításnak, olyan elemekkel színesítve, mint az éjszakai túra, bagolyles, ősállattan és csillagászat.

Ki a szabadba!

– A Természettár rendszeres programjai: a Nagyerdő madáretetőinek feltöltése, az ismeretterjesztő erdei séták, vagy a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közös tanulmányi versenyek mind része a környezeti nevelésnek, mely legfontosabb célkitűzésünk. Mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire jó talajba kerül az elvetett mag, mint hogy a legutóbbi Hermann Ottó országos biológiai versenyt egy olyan debreceni diák nyerte, aki a Természettár Búvárda szakkörében nevelkedett – nyilatkozta Váradi Zoltán.

– Az év hátralévő részében még számos látványos kiállítással, terepgyakorlattal, előadással és interaktív foglalkozással készülünk, melyeken továbbra is szeretnénk megmutatni Debrecen természeti értékeit, és bebizonyítani mindenkinek, hogy természetbúvárnak lenni igenis „menő”.

Kenyeres Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában