Többmilliós adomány érkezett

2019.09.14. 13:10

Magyarországi és határon túli családokat támogatnak

Ajándék adománykamionok érkeztek a Magyar Református Szeretetszolgálathoz.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

Megérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni raktárához szombat délelőtt az a két Mack-kamion, melyeket a holland Stichting Kinderen in Nood töltött meg adományaival. Tavaly év végi látogatásuk annyira meghatározó élménnyé vált a sofőrök számára, hogy saját maguk hirdettek gyűjtést hazájukban, hogy a megpakolt kamionokkal újra Magyarországra utazhassanak, olvasható a Magyar Református Szeretetszolgálat közleményében.

Hollandiáról köztudott, hogy nagyon fejlett adományozási kultúrával rendelkeznek, számukra a jótékonykodás és a segíteni akarás szinte természetes. A Magyar Református Szeretetszolgálat szoros kapcsolatot ápol a Stichting Kinderen in Nood (Gyermekek Szükségben Alapítvány) holland szervezettel, akik rendszeresen juttatnak el adományokat az MRSZ-hez, hogy a magyarországi és határon túli családokat támogassák. Fodor Gusztáv, a Magyar Református Szeretetszolgálat Kárpátaljai Koordinációs Irodájának vezetője elmondta: évente jellemzően 5-6 adománykamiont indítanak a hollandok, egy-egy fuvar mintegy félmillió forintba kerül. A mostani út költségét azonban a szállító cég szervezte: saját maguk kerestek támogatókat hazájukban, és sikeresen összegyűjtötték a két kamion útjához szükséges 3000 eurót.

Jótékonysági kezdeményezés

Talán többen emlékeznek arra, amikor 2018. november 10-én a Debreceni Református Nagytemplom előtt köszönthettük a kétszázadik holland adománykamiont, majd közel 700 nevelőszülőnél élő gyermeket ajándékozott meg jótékonysági gyermeknapján a Kölcsey Központban az MRSZ és a holland alapítvány. Ez a nap nagy hatást gyakorolt a kamionok sofőrjeire is. „Tavaly novemberben jártunk először Debrecenben, és megérintettek bennünket az itt látottak. Láttuk, hogy a családok mennyire örülnek azoknak az adományoknak, amiket szállítottunk. Akkor megfogadtuk, hogy ide még vissza fogunk térni, és ennek most jött el az ideje.” – meséli Tjeerd van Rijn, a szállítmányozási cég vezetője. A jótékonysági kezdeményezés mellé állt dr. Pintér Sándor belügyminiszter is, aki lehetővé tette, hogy a holland sofőrök magyarországi tartózkodásuk alatt díjmentesen használhatják az autópályákat.

Ruhaneműk, játékok

Az adományokat közel 20 önkéntes segítségével pakolták le Apafán, a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni irodájának raktárépületében. Többségében ruhaneműk, játékok és bútorok érkeztek, de számítógépeket, egészségügyi felszereléseket, háztartási kisgépeket és egy zongorát is rejtettek a dobozok. „Nagyon sokat jelentenek ezek az adományok, mert nap mint nap érkeznek hozzánk idős rászorulók, akiknek pont kerekesszékre, járókeretre vagy akár pelenkára lenne szükségük. Ezek az eszközök hatalmas kiadást jelentenének sok családnak, ezért nagy öröm számunkra, hogy valóban azzal tudunk segíteni, amiért az emberek megkeresnek minket” – ismertette Iszlai Gergely, az MRSZ debreceni irodájának operatív vezetője.

Az adományok még az idei évben kiosztásra kerülnek. Többségében a Debrecen és vonzáskörzetében élő rászorulókat segíti a szervezet a most érkezett ruhaneműkkel és eszközökkel, és az adományok mintegy 30-40 százaléka Kárpátaljára kerül.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában