itt is becsengettek

2019.09.02. 13:17

Jubileumi tanévnyitó a debreceni Péchyben

Nagy érdeklődés van a szakképzés iránt Debrecenben.

Fotó: Kiss Annamarie

Szeptember elsején elkezdődött a 2019/2020-as tanév a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben, köztük a Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumban is. Az ünnepélyes tanévnyitó az iskola életében egyben különleges jubileumi esemény is volt egyben, hiszen idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját.

Nagyné Pálinkás Anikó, a Péchy igazgatója szerint az iskolának mindig is fontos szerepe volt a város oktatási rendszerében. Vonzerejét az építőipari képzés adja immáron 70 éve. Képzési kínálata folyamatosan bővül, ma már elérhető például a vasútépítő és fenntartó képzés is.

Az eseményen jelen volt többek között Komolay Szabolcs is, aki elmondta: A debreceni és országos szakképzés tekintetében egyaránt sorsfordító tanévnek nézünk elébe, hiszen– 10 év óta először – több tanuló jelentkezett szakképzésre, mint az általános középiskolai, gimnáziumi képzésre. Ez is mutatja, hogy országszerte komoly és mélyreható változások mennek végbe. Debrecen dinamikus gazdasági fejlődése nagy igényt teremt a szakképzett munkaerő iránt, melyet a DSZC iskolái biztosítanak – tette hozzá az alpolgármester.

 

Hámori Éva Judit, a DSZC főigazgatója elmondta: ezért is szerencsés az, aki a szakképzésben tanulhat, mert a gazdasági növekedésnek köszönhetően komoly lehetőségek állnak a ma fiataljai előtt. Egy jó szakma birtokában lehetőség van karrier építésére.

Miklóssy Ferenc, a megyei iparkamara elnöke emlékeztetett: az első szakképzések Debrecenben az építőipar területén alakultak ki az 1800-as évek elején. Óriási építési igény jelentkezett ez tette indokolttá a szakképzések indítását. Hozzátette: az igények azóta sem változtak.

Az iskolában a közeljövőben energetikai korszerűsítések is várhatóak, sok kerül nyílászárók cseréjére, az épület hőszigetelésére, és új liftet is kap az intézmény.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában