egymástól tanulhattak a gazdák

2019.09.04. 18:49

Jelentős fejlődés a mezőgazdaságban

A kukorica-, napraforgó- és szójatermesztésről tanácskoztak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

Fotó: Kiss Annamarie

A XXII. konferencián sok újdonságot tudhattak meg a szakemberek egymástól és az előadóktól, amely fontos hatással lehet a mezőgazdasági termesztésre.

Fotó: Kiss Annamarie

Bevezető beszédében dr. Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja felvezette a tanácskozás fontosságát.

– A szakértők a konferencián felhasználják mind azt az ismereteket amit az elmúlt 35 évben gyűjtöttek össze, hiszen a kukorica tartalmú kísérleteket több mint 35, a napraforgó tartalmú kísérleteket pedig több mint 30 éve folytatják, valamint ezek kiegészülnek az elmúlt 5 évben folytatott szója kísérletek eredményeivel is. A napraforgó meghatározó az Alföldön és a Tiszántúlon; 600-650 ezer hektár a vetés területe és jelentős fejlődés mutatkozik a termésátlag tekintetében az eltelt 5–8 évben. Hazánkban a növénytermesztés kifejezetten gabona centrikus, a kukorica esetében nagyon nagy a termésingadozás. Ennek több oka is lehet, mint például az eltérő talajok, a klímaváltozás valamint a nem megfelelő növényvédelem és vetésváltás.

Fotó: Kiss Annamarie

A szója szintén felkerült a tanácskozás palettájára idén, hiszen egy igen érdekes növény; kitüntetett jelentőséggel bír a vetésváltás szempontjából, de viszonylag korlátozott a termés területe. Itt is jelentős előrelépésre volna szükség, hiszen a szója jelentős részét takarmányozási céllal még mindig importáljuk, pedig lehetőség lenne sokkal nagyobb területű termesztésre is.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában