stand-up comedy

2019.09.16. 10:16

A vásári komédiától a Dumaszínházig

Az internet új megjelenési felületet biztosított a humoristáknak.

Fotó: Kiss Annamarie

A stand-up comedy gyökerei a vásárokban és cirkuszokban fellépő viccmesélő figurákra és bohócokra vezethető vissza, a 19. század végén kezdett kialakulni a ma is népszerű műfaj az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. A humorista egyedül, közvetlenül a közönséghez szólva adja elő műsorát, rendszerint gyors tempóban mesél humoros történeteket, egysoros poénokat.

A rádióadásokból és klubokból kilépve külföldön az 1980-as években a televízióban is megjelent a műfaj, a Saturday Night Live című műsor számos fiatal humoristának nyújtott remek lehetőséget az országos ismertség megszerzésére. A stand-up comedy stílus a két­ezres években sem vesztett népszerűségéből, az internet új megjelenési felületet biztosított a humoristáknak. Ekkortól kezdett egyre ismertebb lenni a műfaj Magyarországon is, ahol korábban ehhez hasonló humort Kellér Dezső és Hofi Géza képviselt.

Önálló műsorok és humorestek

Itthon az ’90-es évek elején figyeltek fel Fábry Sándor humorára, aki a Rádiókabaréban számos magánszámmal szerepelt, majd 1998-tól önálló televíziós műsort vezetett. Majd jött Hajós András, 2003-ban pedig megnyitotta kapuit a Godot Kávéház Budapesten, amely a stand-up comedy műfaj képviselőinek kívánt fellépési lehetőséget biztosítani. Azóta a Dumaszínház gyűjtőnév alatt egy országos comedy club hálózat alakult ki, melynek állandó fellépői között szerepel többek között Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám, Kovács András Péter és Hadházi László.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában