képzőművészeti tábor

2019.08.09. 16:15

Ősi technikával és imádság erejével

Rausz Szilveszter ikonfestő vezette az idei képzőművészeti tábort Nyíracsádon.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Augusztus első hetében ismét megnyitotta kapuit a nyíracsádi görögkatolikus egyházközség szervezésében az ikonfestő tábor, ahol idén már nyolcadik alkalommal gyűltek össze a téma megszállottjai. Az egyhetes kurzust, amelynek a görögkatolikus szolgáltatóház adott otthont, már második alkalommal Rausz Szilveszter ikonfestő művész vezette, aki az ősi, tojástemperás technikával dolgozik. A tábor szervezésében, a szükséges anyagok, eszközök beszerzésében, valamint a táborozók számára óriási időmegtakarítást jelentő fa ikonalap előkészítésében oroszlánrészt vállalt Vereb Csabáné, a helyi ikonkör vezetője. Judit a hét folyamán maga is festett, sőt, legkisebb unokája, Édua, egészen a fővárosból utazott a nagyihoz nyaralni, hogy részt vehessen a tábor munkájában. Jutka nénivel együtt jöttek a kurzusra azok a fiatalok, akik a nyugdíjas rajztanár által vezetett helyi ikonfestő kör lelkes tagjai is.

Ikonok a Vatikánban

Az ikonfestő táborba a helyieken kívül az ország különböző pontjairól érkeztek gyakorlott és kezdő ikonfestők egyaránt, s a hét folyamán Rausz Szilveszter irányításával és szakmai tanácsainak segítségével megfestették saját ikonjaikat. Maga a táborvezető is több mint száz ikont festett már, amelyek bejárták az egész országot, sőt még a Vatikánig is eljutottak. Elmondta lapunknak, hogy kizárólag természetes anyagokat használ a munkafolyamat minden fázisában. A festék is a legősibb, eredeti anyag, a porfesték, víz és a tojás sárgájának a keveréke, ami azért kell a színezőanyagba, hogy ne folyjanak össze a színek, és stabil maradjon a festékréteg a táblán. A táborvezető a festés technikája mellett elengedhetetlennek tartja az ikon születése közbeni imádságot, ami lelket ad a táblán megelevenedő szentnek.

Megszentelték a képeket

Árva Anita, a nyíracsádi gyökerekkel rendelkező dunakeszi lány, első ikonját festette a táborban. Gyakran megcsodálta azt az ikont, melyet édesanyja kapott a nyugdíjba vonulása alkalmából a munkatársaitól, s kedvet kapott, hogy magát is próbára tegye. A rendkívüli kézügyességgel megáldott Anita ügyes kézmozdulatai, finom lelke, valamint a táborvezető támogató tanácsai által csodás ikon született a hét végére. A táborban idén is ott volt Szűcsné Tardi Ildikó, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt meghonosította Nyíracsádon az ikonfestést, majd átadta a szakmai vezetést Vereb Csabánénak. Ő a helyi ikonfestő kör vezetése mellett számos kiállításon díjat is nyert már ikonjaival. A hét folyamán elkészült alkotásokat a vasárnapi szent liturgián Tóth Elek parókus atya szentelte meg a település görögkatolikus templomában. A táborlakók megköszönték Rausz Szilveszter egész héten át tartó, imádsággal teli, segítő tanácsait és útmutatását, majd a hívek népes serege is megcsodálhatta az alkotásokat.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában