árulkodó a kézírásunk

2019.08.06. 20:30

Mutasd az írásod, megmondom, ki vagy!

Az aláírás leggyakrabban azt a képet tükrözi, amit önmagunkról szeretnénk mutatni.

Fotó: Pixabay

Ugyan a digitalizáció elterjedésével egyre inkább háttérbe szorul a kézírás, a jelentőségét nem lehet elvitatni. Olyannyira nem, hogy bizonyos írásjegyekből akár a írást létrehozó személy (szakszóval duktor) lelki állapotára, képességeire vagy személyiségére vonatkozó következtetéseket is le lehet vonni. Minderről a grafológiával foglalkozó dr. Zsupán Ildikót kérdeztük, aki hangsúlyozta, bár kézzel írunk, az írás végeredményben mégis az agyműködés által koordinált tevékenység, ezért is lehet belőle pszichés tulajdonságokra következtetni.

Több területen hasznosítható

– Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma írás. A grafológus által elkészített személyiségkép hozzájárul az önismeret fejlődéséhez a duktor nyitott hozzáállása esetén. Több területen is alkalmazható, ilyen például a pályaorientáció, pályaalkalmasság; a munkahelyi kiválasztás; a párkapcsolati összeillőség vagy a pedagógia – sorolta Zsupán Ildikó. Elmondta, pályaválasztási tanácsadásra nemcsak a fiataloknak, de idősebbeknek is szüksége lehet, például ha munkahelyet szeretnének váltani. Ilyenkor azt vizsgálják, hogy a duktor adottságai alapján milyen pályán lehet a legsikeresebb.

– Ha cégek keresnek adott munkakörre alkalmas jelöltet, akkor azt kell vizsgálni, hogy a duktor rendelkezik-e azokkal a képességekkel, amelyekre szükség van. Magyarországon ez nem nagyon elterjedt, a HR-s szakemberek ritkán veszik igénybe a grafológus segítségét. Talán azért, mert ilyenkor, mint mindig, a duktor előzetes, írásos belegyezését kellene kérni az írásminta vizsgálatához. A szakember kitért a párkapcsolati összeillőség vizsgálatra is, mely esetében a pár mindkét tagjáról teljes személyiségkép-elemzést készít, s összehasonlítja, hogy mely területeken illenek jól egymáshoz, illetve mely területeken várhatóak konfliktusok közöttük. Ezt már gyakrabban szokták kérni, Valentin-nap környékén kifejezetten többeket foglalkoztat ez a megközelítés. Jellemzően azonban elmondható, hogy önismereti célból keresik fel valamilyen elakadás esetén.

Árulkodó részletek

Mire figyel egy grafológus? – Tömören megfogalmazva a tanult standard-től eltérésekből alakul ki az egyedi íráskép, amelyből a személyiségvonásokra lehet következtetni. Magyarországon már kb. 30 éve az úgynevezett „c”-kötéses álló írást tanítják az iskolákban, de korábban más standard-ek is voltak, ezért kell ismernünk a duktor (az írásmintát adó személy) életkorát – tudtuk meg.

Zsupán Ildikó kifejtette, egy írásmintában rengeteg jellemzőt lehet és kell vizsgálni, és mindegyiknek van jelentése. Például az aláírás önmagában is érdekes lehet, mert ezt írjuk le a leggyakrabban, és azt a képet tükrözi, amit önmagunkról a külvilág felé akarunk bemutatni. – Ha például az aláírás nagyon eltér attól, ahogy a szövegtömbben írunk, az arra utal, hogy a reálistól eltérőnek, fontosabbnak, különlegesnek mutatjuk be magunkat. Ha olvashatatlan, „tucat” jellegű, az a rejtőzködés jele lehet, ha olvashatatlan, de egyedi, azonosítható, az önállóságra, önbizalomra, gyakorlottságra utal, és még számtalan más érdekessége is lehet egy aláírásnak – ismertette. Jelentősége van például a margók méretének, irányának és alakjának vagy a sorok alakjának, irányának, egymástól való távolságának. A betűket illetően a legfontosabbak az oválok, vagyis az „a” és „o” betű szár nélkül. Az oválok alakja, nagyon sokféle lehet: zárt, nyitott, szögesedő, gyors írásban fonalasodó stb. A zárt ovál zárkózottságra utal, a jobbra fent nyitott ovál pedig a szellemi szféra, a külvilág felé nyitottságra.

– A kötetlen írás, vagyis ha az egyes betűket a toll felemelésével írja egymás mellé a duktor, nagy autonómia igényre, elemző, részletekből építkező gondolkodásmódra utal, de például a műszaki végzettségűek hajlamosabbak így írni, ezért esetükben ez nem személyiségjegyre utal, hanem foglalkozási ártalom. Ezért kell ismernünk a duktor végzettségét, foglalkozását. A normál kötöttség 3-4 betű egybeírása, ha ennél több, az már kötött írás, ami szintézisben gondolkozást, könnyű kapcsolatteremtést jelent. Persze itt is az írás egészében kell nézni, hogy arányaiban mennyi a kötetlen és a kötött. Fontos, hogy egy jelből nem szabad következtetést levonni, csak ha több jel is ugyanarra a személyiség jegyre utal.

Nem jövendöl

Zsupán Ildikó a tévhitekre is kitért. Hangsúlyozta, a duktor nemének, életkorának, szexuális beállítódottságának megállapítására; jövőbe látásra vagy betegségek megállapítására a grafológia nem alkalmas, igaz, ez utóbbi vita tárgyát képezi.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában