helyi kultúra

2019.08.17. 16:18

Kenyérünnep és szekeres felvonulás Nyíracsádon

Kilencedik alkalommal szentelték meg az újkenyeret Szent István ünnepén.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Idén rendhagyó módon összevonták a nyírségi településen már kilencedik alkalommal megrendezett kenyérünnepet a hagyományos lovas szekeres felvonulással. A helyi önkormányzat és a művelődési ház közös szervezésében zajló rendezvény előkészületeiben Bálega Sándor a felvonuló fogatok szervezésében vállalt oroszlánrészt. Érkeztek szekerek, hintók, fogatok Nyírmártonfalváról, Nyírlugosról, Nyíradonyból, Debrecenből, és természetesen ott voltak a helyiek is, akik augusztus 16-án reggel vonultak fel a Malom Galéria mögötti parkban.

Nótaszóval vonultak

Szabó Gáboréknál, ahogy fogalmazott, az egész család „lóimádó”. Saját hintóval és természetesen saját lovakkal érkeztek idén is, mint minden évben, csakúgy, mint Suhaj Richárd Dáma nevű lovával, valamint Széll Nóra Jelmez nevű barátjával és édesapja hintójával. A csaknem huszonöt fogatból álló konvoj nótaszóval járta körbe a falu utcáit, majd kivonultak a Csonkás Szabadidő Parkba, ahol már rotyogott az üstökben az ízes babgulyás.

Megáldották az újkenyeret

A település központjában felállított színpad előtt 11 órakor folytatódott az ünnepség, ahol Sándor Edit művelődési ház igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd a helyi népdalkör műsorát követően dr. Nagy János polgármester államalapító királyunkról, keresztény értékeinkről, és a nyíracsádi emberek összetartásának erősítéséről beszélt. Ezt követően a görög, a római és a református egyházak helyi vezetői megáldották az újkenyeret, amit nyomban fel is szeltek, és Koroknai Árpád ünnephez méltó dalainak hallgatása közben meg is kóstoltak.

A központi ünnepség végén a résztvevők nagy része csatlakozott a Csonkás Szabadidő Parkban összegyűlt szekeresekhez. Mindenkinek ízlett a Varga és Meszesán házaspár által készített ízes babgulyást. Az ebédet követően a Püspökladányból érkezett Sárréti Csikósok szórakoztatták a közönséget.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában