„Tordáék”, ha találkoznak

2019.08.27. 17:30

Együtt ünnepelt a három Torda

Energiakorszerűsítési, épületfelújítási beruházásokat adtak át, és az elhunyt polgármesternek postumus díszpolgár címet adományoztak Bihartordán a nemrég megtartott falunapon, ahol ott volt a község két testvértelepülésének, az erdélyi Tordának és a délvidéki Torontáltordának a képviselője is.

Fotó: Kovács Zsolt

Beruházások átadása, az elhunyt polgármesternek postumus díszpolgár cím adományozása és falunap. Mindez egy napon, augusztus 24-én, szombaton történt Bihartordán. Serdült Csaba polgármesterrel vettük sorba az eseményeket.

– Három középületen végeztünk el energetikai és épületfelújításokat. A teleházat 27 millió forintból, illetve a faluházat és a polgármesteri hivatalt 52 millióból korszerűsítettük. Épületenergetikai megújítás, akadálymentesítés, villamos- és épületgépészeti modernizálás mellett a tetőzetre napelemeket telepítettünk. Ezekkel olcsóbb lesz az intézmények üzemeltetése.

Az átadóünnepséget jelenlétével megtisztelte Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is. – Bihartorda egy olyan közösség, ami megmutatja, hogy hogyan kell a vidéki életet továbbfejleszteni. Először az infrastruktúra kiépítésébe kezdtek, épület­energetikailag korszerűbb lett a faluház, a teleház, a könyvtár, a polgármesteri hivatal felújítását hagyták a végére. Ugyanakkor további fejlesztések vannak még napirenden. Például a csapadékvíz-elvezető csatornák építése, a templom felújítása. A fejlesztési tervek megvalósításába a 2020–2021-es időszakban is segítséget nyújtunk – fogalmazott Pajna Zoltán.

Példa volt az élete

A faluközpontban megtörtént átadások után az események a Kastélykertben folytatódtak. A nagyszínpadon magasztos hangvételű, a múltat idéző és a jelennek példaképet állító eseményre, ünnepi képviselő-testületi ülésre került sor. Ennek egyetlen napirendi pontja volt; a múlt évben tragikus hirtelenséggel elhunyt Módos Imre polgármesternek postumus díszpolgári címet adományozott a bihartordai faluvezetés. Serdült Csaba polgármester elcsukló hangon olvasta fel a határozatot, amelyet egyhangúlag szavazott meg a képviselő-testület, majd a határozat indoklását, Módos Imre példaértékű életútját, a szeretett falujáért végzett munkáját és Bihartorda fejlődését már Dani Béla konferanszié tolmácsolta.

Fotó: Egészen fiatalok és idősebbek is eljöttek a Kastélykertben tartott falunapra, és figyelmesen követték a színpadon történt magasztos eseményeket | Fotó: Kovács Zsolt

Az eseményen ott volt Bihartorda két testvértelepülésének, az erdélyi Tordának és a délvidéki Torontáltordának képviselője, polgármestere is. Nagyosiné Szabó Csilla, Torda képviselője köszöntőjében hangsúlyozta: – Ha barátunkhoz megyünk, haza megyünk. Ezek a találkozások gazdagítják mindennapjainkat, erősítik az összetartozás érzését.

– Szent István királyunk ünnepe körül szoktunk ellátogatni Bihartordára, és az jó, hogy együtt tudunk ünnepelni. Tordán vagyunk, és itt mindannyian otthon vagyunk – ezt már Dobai János, Torontáltorda polgármestere mondta, hozzátéve, a három Tordának az összefogás lehetőséget ad.

Kovács Zsolt

Borítókép: Az ünnepi képviselő-testületi ülés után Serdült Csaba (balról) és Dobai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában