agrometeorológia

2019.07.10. 14:27

Optimális időjárási feltételek

A lucerna és a szálas takarmányok kaszálásának, száradásának, ezek minősége igen jónak ígérkezik.

Fotó: Matey István

Az átlagnál kevesebb csapadék hullott Kelet-Magyarországon július első hetében, igazi aratóidő jellemezte a hetet 30 fok körüli csúcshőmérséklettel.

Alig volt mérhető csapadék

Második nyári hónapunk kánikulai meleggel, hőségnapok sorozatával vette kezdetét. Az első hét derekán csapadék nélkül érkező úgynevezett „száraz hidegfront” csupán átmeneti felfrissülést hozott, 2-3 nap erejéig 30 fok alá mérsékelve a felmelegedést. Az éjszakák eleinte igen enyhék voltak, a minimumok a hét kezdetén sokfelé még 20°C felett álltak be, majd az érkező szárazabb levegőnek köszönhetően egyre frissebb, hűvös hajnalok következtek, 10-15°C körüli értékekkel. Az időszak végén valamelyest ismét enyhültek a hajnalok, ezzel együtt a nappali felmelegedés is mérséklődött, az igazi kánikula egyelőre nem tért vissza.

A hét középhőmérséklete 1-2 fokkal meghaladta az ilyenkor szokásos értéket, emellett napsütésből is 20-25 százalékkal többet kapott térségünk a megszokottnál. Lassanként eltűnik az idei tenyészév hőösszegbeni lemaradása a sokéves átlaghoz, de még a tavalyi esztendőhöz képest is. A néhány napos késéssel indult aratás szempontjából rendkívül kedvező idő a kapás kultúrákat szintén kényeztette, a napraforgó és már a középérésű kukorica virágzása is megkezdődött. A korábbi csapadékos időszakok után legalább a betakarítást nem nehezítette tartós eső, így az őszi árpa, búza, rozs, zab és tritikálé minősége tovább nem romlott. Hasonlóan kedveztek az időjárási feltételek a lucerna és a szálas takarmányok kaszálásának, száradásának, ezek minősége igen jónak ígérkezik. A gyümölcsérés és a zöldségfélék fejlődésének időjárási feltételei optimálisak voltak, ugyanakkor a felszíni rétegekben átmeneti vízhiány már felléphetett érzékenyebb kultúráinknál.

Az időszak legvégéig alig fordult elő ugyanis mérhető mennyiségű csapadék a körzetben, a meleg időben átlagosan napi 4-6 milliméterrel csökkent talajaink vízkészlete. Kiváltképp a felső 20 centiméteres réteg száradt ki, a hétvégén már nagy területen mérhettünk a szabadföldi vízkapacitás felénél alacsonyabb telítettségi értékeket a művelt rétegben. Vasárnap szórványos csapadékkal újabb front vonult át megyénk felett, leginkább a térség északi részén hagyva kevés csapadékot maga után, ennek mennyisége azonban jobbára az 1 millimétert sem érte el. Bár a mélyebb talajrétegek víztartalékai jelentősek, a fejlődésben lévő, különösen a sekélyen gyökerező növényállományok bőségesebb vízpótlást igényelnének, mielőtt a naptár szerint is aktuális kánikulai időszak beköszönt, illetve visszatér.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában