szólj be a papnak

2019.07.29. 20:04

Kinek a pap, kinek a pop

Nem maradhat megválaszolatlan kérdés: ezúttal a zene volt terítéken.

Fotó: Kovács Péter

Istenkeresés a könnyűzenében címmel tartott pódiumbeszélgetést a Szólj be a papnak! csapata nemrég a Campus Fesztivál Wow Hungary színpadán. A kulturált vitasorozat már az indulás évében kitelepült a fesztiválra, ahol a történelmi egyházak képviselőit kendőzetlenül lehetett kérdezni az egyházat érintő dolgokról. Tavaly például a „Viszkis” néven elhíresült bankrabló, Ambrus Attila szólt be a papoknak.

Most Kovács Gergő református lelkész, Papp Tamás római katolikus atya (és nem mellesleg breaktáncos), Prieger Zsolt, az Anima Sound System oszlopos tagja és Nagy Tamás Imre, a Neonhal keresztény rockzenekar frontembere rövid bemutatkozást követően fogadta az érdeklődők kérdéseit. A beszélgetést az önmagát ateistának valló, Kiss Ákos újságíró moderálta.

Különböző perspektívák

Mint az elhangzottakból kiderült, Papp Tamás római katolikus atyának, breaktáncosnak az idei Campus volt az első fesztiválja. Mielőtt pappá lett, hat éven keresztül egy breaktánccsapat tagja volt, sokféle zenei stílust kedvel, falmászással is foglalkozott, de ő maga nem zenél.

Kovács Gergő egyetemi református lelkész bár tud gitározni, gimis korában rocker volt, egyetemi évei alatt a diszkókorszakba is bevetette magát, most már a mély, elvont zenét kedveli.

Nagy Tamás a Neonhal szövegírója is egyben, első kedvenc zenekara az Abba volt, ami Atyát jelent. Lassabban fogadta el Jézust élete irányítójának, úgy érzi, azt megelőzően nem járt jó úton. – Sokan azt gondolják, a Biblia csak egy könyv, én inkább útmutatónak, életmód-tanácsadónak tartom. Meg kellene találni a csatornákat ahhoz, hogy a mai kor emberének a nyelvén, modern formában jusson el az ige mindenkihez, mert nagyon is ki vannak rá éhezve az emberek, de sokan nem is tudják, hogy igazából ez az, amit keresnek – fogalmazott.

Prieger Zsolt egyik kedvenc városa Debrecen, ő stoppal, almát szállító teherautó platóján is érkezett régen bulizni a cívisvárosba. Örök keresésben van, egyre inkább a transzcendens felé, a hit irányába fordul. Az egyházi, spirituális művészetben is a megújulás fogja meg leginkább. Gimis korában pap akart lenni, önmagát Simone Weilhez, az ismert francia íróhoz és filozófushoz hasonlítja az 53 éves zenész, aki azt vallja, a hitnek az embert mozgásban kell tartania.

A jelenlévők beszéltek a keresztesháborúkról, az egyházi zene kötöttségének kérdéséről, és az is kiderült, bár pogózni nem illik a templomban, egyik felekezet sem szorítja sekrestyébe Isten dicsőítésének zenei stílusát.

SZD

Borítókép: Kovács Gergő, Papp Tamás, Kiss Ákos, Prieger Zsolt és Nagy Tamás a Campuson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában