Útfejlesztés

2019.07.18. 12:37

Aszfalt kerül a Diófára

Egy újabb sok éve húzódó közlekedési probléma oldódik meg néhány napon belül Debrecenben.

Fotó: Kovács Péter

Leburkolják a belváros közelében, a Kishegyesi utat a Bartók Béla úttal összekötő Diófa utca azon rövid részét is, amely eddig csak zúzott kővel volt megterítve. Barcsa Lajos, a város alpolgármestere a helyszínen arról számolt be csütörtökön, hogy a Diófa utca nagyobb része régóta aszfalt burkolattal rendelkezik. A Kishegyesi út felől 85 méteren ez azért hiányzik, mert korábban 4 ottani ingatlan tulajdonosa nem adta át az ehhez szükséges néhány négyzetméternyi területét. Az önkormányzat most kisajátítási eljárások után jutott hozzá a telekrészekhez.

A Kishegyesin bontanak

Az új aszfaltcsík 3 és fél méter széles lesz a Diófa utcán. A tervek szerint a munkát még a szeptemberi iskolakezdés előtt befejezik.

– Nagyon várták az aszfaltozást az itt élők. Egyre többen laknak a Diófa utcán és az ezen a rövid szakaszon elhaladó autók is sok port tudnak felkavarni – magyarázta az alpolgármester.

Elmondta: a szerdán megkezdett, csaknem 21 millió forintba kerülő beruházás keretében a csapadékvíz elvezetéséről is gondoskodnak, melyhez viszont fel kell bontani a Kishegyesi út a városból kifelé vezető oldalában két sávot.

Barcsa Lajos kérdésünkre arról is beszélt, hogy ezután valószínűleg felülvizsgálják majd az ottani forgalmi rendet.

Sok helyen dolgoznak

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy jól haladnak a városban megkezdett aszfaltozások, illetve azok előkészítése. Idén 930 millió forintot szánnak ilyen célra. Az Eper utcában már véget is értek a munkák. Viszont most is dolgoznak a Pajtás és a Kertekalja utca harmadik ütemén, illetve a Gyűrű utcában. A Felsőpércsi utca második ütemének kivitelezése néhány napja indult el. A Gönczy Pál utca második részének építésére megkötötték a szerződést, hamarosan munkaterületet adnak a kivitelezőnek. További 11 utcára kiírták a közbeszerzési eljárást. Ezek a Cimbalom, a Kadarcs, a Síp, a Lant, a Dob, a Nádsíp, a Gohér utca második üteme, a Csárda utca harmadik üteme, a Könyvkötő utca, a Jámbor Lajos utca, valamint a Kistelek utca. A Mézeshegy, a Pipóhegy és a Keresszegi utcák vonatkozásában az építési engedélyek kiadásánál tartanak.

A város fizet mindent

Barcsa Lajos arra is emlékeztetett, hogy a debreceni közgyűlés Fidesz frakciójának javaslatára 2016 óta az aszfaltozásokkal érintett debreceni utcákban lakóknak nem kell lakossági hozzájárulást fizetniük.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az ország második legnagyobb városában jelenleg csaknem 80 utcában nincs szilárd burkolat, ami jelentős előrelépésnek számít a korábbi évekhez képest. Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy folyamatosan újabb és újabb utcák jönnek létre.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában