nehéz kérdés

2019.07.30. 19:42

Albérletet vagy kollégiumot válasszunk egyetemistaként?

A felvételik lezárultával új feladat merül fel a gólyák előtt: szállást találni.

Több ezer leendő első évfolyamos hallgató kezdi el a napokban új életének szervezését. Az első feladatok közé tartozik, hogy megfelelő szállást találjanak maguknak azok, akik nem szülővárosukban, hanem máshol folytatják majd tanulmányaikat. Számukra nyújt segítséget ez az összeállítás, legyen szó albérletről vagy kollégiumról. Átvételi elismervény, jegyzőkönyv, hátrányos helyzet, kiskorú eltartott, lakcímkártya – kulcsszavak a szálláskereséshez.

A Budapesti Békéltető Testület kiadott egy listát, mi mindenre érdemes figyelniük azoknak, akik most keresnek kiadó lakást vagy szobát – olvasható az Eduline.hu oktatási portálon.

Írásban!

Először meg kell győződni arról, valóban az-e a bérbeadó, akinek mondja magát. A szerződéskötés írásban történjen, érdemes rögzíteni legalább a felek személyes adatait, az ingatlan adatait, a bérleti díj és a kaució összegét, azt, hogy határozott vagy határozatlan időre kötik meg a szerződést, mikor lehet emelni a bérleti díjat, hogyan lehet felmondani a szerződést, ki fizeti a közüzemi díjakat, egyéb költségeket.

A kaució teljes összege visszajár a szerződés végén akkor, ha a bérlő nem halmozott fel tartozást, az ingatlant pedig semmilyen kár nem érte. Egyébként pedig ebből kell levonni a károk, elmaradt tartozások összegét, és ezt követően, ha van fennmaradó rész, azt ki kell adni a hallgatónak.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy bármilyen összeget ad át a bérlő a tulajdonosnak, átvételi elismervényt vagy nyugtát kérjen. Szerződéskötéskor érdemes rögzíteni a mérőórák állását fényképekkel. A bérbeadáskor és kiköltözésekor is érdemes átadás-átvételi jegyzőkönyvet készíteni, ebben rögzíteni lehet a lakás aktuális állapotát, a lakásban lévő berendezési tárgyakat.

A kollégium is oké

A kollégiumi férőhelyeket általában szociális alapon osztják ki: van, ahol csak az államilag támogatott hallgatók, és van, ahol önköltséges formában tanulók is kaphatnak szállást. Ezenfelül több olyan egyetem is van, ahol az elsőéveseknek nagyobb eséllyel adnak férőhelyeket.

Biztosan szükség lesz az érettségi bizonyítványra, hiszen a legtöbb helyen nézik a tanulmányi eredményeket. Fontos, hogy a diákok a szülők jövedelemigazolását is beszerezzék, ügyelve arra, hogy három hónapnál nem régebbi iratokat csatoljanak. Érdemes odafigyelni a dátumokra, ugyanis van, ahol ennél is frissebb dokumentumokat kérnek. Ha van eltartott a családban, például egy kiskorú testvér, akkor szükség lesz az ő tanulói jogviszonyát igazoló papírra is. Az egyetem–lakhely távolság is döntő lehet, ezt szintén igazolni kell, bejelentett állandó lakcímmel. Ha van, akkor mellékelni kell a hátrányos helyzetet igazoló papírokat is, hiszen azok is pontot érnek a kollégiumi felvételin.

A Debreceni Egyetem hallgatói 14 kollégiumba jelentkezhetnek: Debrecenben 11, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Szolnokon egy-egy kollégium várja a diákokat, az elsőéveseknek a négy városban összesen 1460 helyet tartanak fenn – olvasható a felsőoktatási intézmény honlapján.

Mind a 14 kollégiumban van internet, tisztálkodási, főzési, mosási, szárítási, vasalási lehetőség és 24 órás portaszolgálat. Épületenként legalább két-három tanulószoba áll a diákok rendelkezésére és a legtöbb helyen kerékpártároló is van.

Az elsőévesek kollégiumi felvételi eljárása július 24-én kezdődött. A gólyák a koli.unideb.hu honlap megfelelő menüpontjában kitöltött, onnan kinyomtatott és szociális igazolásokkal ellátott pályázatukat postán küldhetik be augusztus 9-ig. A benyújtott kérelmekről augusztus 15-én dönt a Debreceni Egyetem Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában