Tükrös vécéfülkék – ingyen?

2019.07.08. 14:31

A szükség nagy úr – de hol könnyíthet magán az ember a cívisvárosban?

A törlőpapírok, szappan mellett a tisztaság is alapvető elvárás lehet.

Fotó: Matey István

Főként, ha nem akar vendéglőbe bekérezkedni, fogyasztani a vécéhasználat fejében, és az illemhely kulcsát se akarja elkéregetni egy benzinkúton. A helyiség neve ellenére az se „mellékes”, hogy mennyit kell fizetni a szolgáltatásért.

A lehetőségeket feltérképező körutunkat a Nagyállomáson kezdtük, mivel a vonattal érkezők többsége oda fut be Debrecenbe jövetben.

A komplexumban – miként azt a Napló megírta – épp a napokban hoztak létre új illemhelyeket az érkezési oldalon, a korábbi alagsori működést felváltva. Itt kézmosó, kézszárító is működik, és a WC-blokkok naponta 5 és 22 óra között vehetők igénybe, személyenként 100 forintért.

Innen tovább menve, a Piac utcán a következő biztos pont a hirtelen „megszorulók” számára: a mozi. Igaz, ott szűkösebb a nyitvatartási idő – a vécé- és mosdóhasználat azonban díjtalan.

Fotó: Vass Attila

Jelek a válaszfalakon

A másik lehetőség a Kossuth téri, földalatti létesítményegyüttes, ami a belvárosi korzó 2001-es kialakítása óta üzemel. Ez naponta 8-tól 18 óráig fogadja a betérőket, akiknek ezért személyenként 200 forintot kell fizetniük. Bekukkantottunk a Rákóczi, a Hunyadi és a Füredi úti bevásárlóközpontba is. Ez utóbbi komplexumnak az első emeletén üzemelnek mellékhelyiségek, és közöttük olyan is van, amit a mozgáskorlátozottak speciális igényeinek megfelelően alakítottak ki. Itt is tisztaság volt, kéztörlőpapírt nem láttunk, de az első igazi különlegességet is ebben a vécéegyüttesben fedezhettük fel.

Ez pedig nem más, mint az, hogy a fülkék közötti falakat nagyméretű tükrök borítják. Ez nemcsak az élmény miatt szokatlan, hanem egyúttal örvendetes is – abból a szempontból, hogy a város nem egy helyén találtunk olyan férfivécé-fülkefalat, amin „speciális” lyukak vannak. Körülöttük telefonszámok, valamint obszcén és ízléstelen feliratok éktelenkednek.

Meglovasított vécékefe

A bevásárlóközpont után a Bem téri Méliusz-könyvtárat is útba ejtettük. A nyitvatartási idő ott is befolyásolhatja a „folyó ügyek” intézését, az azonban határozottan kijelenthető, hogy kulturált körülmények állnak a betérők rendelkezésére. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a takarítók rendszeresen rendet raknak a helyiségekben, mert különben azért, mi tagadás, a betérők nem egyforma hozzáállása miatt hamar véget érhetne a kedvező állapot. Sőt, a látogatók között az enyves kezű se ritka. Beszéltünk például olyan pultossal, aki arra panaszkodott, hogy a használt vécékeféjüket is ellopták. És sajnos a Köztemető vécéiben is oda kell figyelni, hiszen némelyek a végtisztességet némi „beszerzéssel” is összekötik.

A Nagyerdőben egyébként, ha úgy hozza a szükség, egyetemi épületekben is ingyenes lehetőségek találhatók e célból. A kirándulók pedig például a Békás-tó játszótere melletti nyilvános vécéket is használhatják.

Az egyik legszuperebb

A legkellemesebb meglepetésben egyébként a Kölcsey Központban volt részünk. Ott ugyanis tágas előtér, sok-sok kagyló és fülkék, automata csapok, folyékony szappan, papírtörlő, kézszárító is szolgálja a betérőket (nyitvatartási időben). Mindez tisztán és ingyen vehető igénybe.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában