Gombaszakértővel beszélgettünk

2019.07.27. 07:00

A klímaváltozás a debreceni gombatermésre is kihat

Össze-vissza nőnek, újak jelentek meg, és régi fajták tűntek el.

Fotó: Vass Attila

A Nagyerdő gombavegetációjában az 1941-es leírás szerint még róka- és trombitagomba is volt, mára, 2019-re azonban eltűntek innen, és csak hegyvidéken lehet rókagombát találni. Ennek oka az éghajlatváltozásban is keresendő

– mondta el a Naplónak Tolnai István gombaszakértő.

A szakember szerint mintegy 13 éve szignifikánsabban megfigyelhető, hogy tényleg melegedett a légkör, nagyon sok mediterrán gomba is megjelent, amik korábban soha nem voltak az országban. Ilyen az isztriai szarvasgomba és az oregoni fekete szarvasgomba is, és ezek jelenléte is arra vezethető vissza, hogy az Egyenlítő „feljebb csúszott”, vagy legalábbis kiszélesedett. Ugyanakkor tartósabbak is már a 30 fok feletti, nagy melegek, és ez már nem ritka, hanem közönségesnek mondható. Olyannyira, hogy tapasztalhatóan a gombák kijövetelét, viselkedését is befolyásolja. De persze az is feltételezhető, hogy igazából a gombák is alkalmazkodnak majd ezekhez a megváltozott körülményekhez – hangsúlyozta Tolnai István.

Kevés kucsma, sok vargánya

A gombaszakértővel a debreceni nagypiacon beszélgettünk, ahol a standján sok szép rókagomba is sárgállott.

Fotó: Vass Attila

Neki is fel kell mennie értük a hegyekbe, ahol a nedvesebb völgyekben találhatók. A 2019-es gombatermést mérlegelve azt is felelevenítettük, hogy a tavasz elég jól kezdődött, kivéve a kucsmagombákat, mivel azokat alig lehetett találni. Pedig jónak ígérkezett, hiszen volt hóesés és elég csapadék, csak aztán egy szárazabb időszak következett, pont akkor, amikor jöttek volna elő a termőtestek. Emiatt nem lett a termés a vártnak megfelelő.

Május első hetében szépen beindult a vargánya, s akkortól majdnem két hónapon át termett, főként a Nyírségben. De bőven nőtt a hegyekben is, így elég jól sikerült a szezonja. Nagyon jó volt a szegfűgomba idénye is, és furcsa módon igen nagy tömegben jött elő a sziki csiperke – idézte fel Tolnai István. Elmondta azt is, hogy idén eddig sok gomba akkor jött elő, „amikor tudott”. Ez azt jelenti, hogy akkor is előjöttek, amikor nem is lett volna ideje, például tavasszal találhattunk őszi gombákat. Ilyen a rozsdasárga tölcsérgomba, valamint a pókhálós gombafélék is.

Megosztotta velünk a szakember azt a megfigyelését is, hogy most a nyári nagy melegekben elmarad a gombatermés még annak ellenére is, ha vannak rendszeres esők. A gomba ugyanis nem szereti a meleget, s 25 fok felett általában nem igazán hoz termőtestet. Szerencsére van nedvesség a talajban, így bizakodva tekinthetünk az ősz elé.

Fotó: Vass Attila

Nagy probléma ugyanakkor a téli havazások elmaradása is, mivel nem képződik elegendő humusz, ami megtartaná a vizet, és nagyon hamar kiszárad a föld, akármennyi eső is hullik. Most azt az időszakot, amikor megfelelő az időjárás, minden gomba kihasználja, és hirtelen kiömlenek. Már most is van őzláb, pedig júliusban nem volt jellemző, hiszen augusztus volt a főszezonja. Jóllehet, tavaly a négy hónapos szárazság után csak novemberben bújogatott ki, amikor jöttek a ködök. Tavaly emiatt alig volt őzláb, 2019 júliusában azonban már másodszor van, mivel május végén is termett.

Fotó: Vass Attila

A „pöttyös mesegomba” jó?

Tolnai István szerint most már nagyon figyelni kell, pedig régen előre lehetett tudni, tervezni, hogy melyik gomba mikor következik. Ma nem lehet tudni, hogy egyik napról a másikra mi történik. A mérgező gombákat is szóba hozva, a szakember arról is beszélt, hogy például gyilkos galócából igazi nagy terméshullám még nem volt, csak a tavaszi fehér ragadós galócából volt egy-kettő. Fontos megemlíteni, hogy sajnos még sokakban él az a tévhit, hogy a piros pettyes gomba a gyilkos galóca.

Emiatt, amikor mennek hozzá gyerekcsoportok, Tolnai István mindig megmutatja nekik, hogy milyen is pontosan a gyilkos galóca, hogy ne essenek abba a hibába, hogy a „piros pettyes a gyilkos galóca, akkor ez a fehér biztosan nem az”. Miközben pedig az – ami ráadásul a legveszélyesebb!

Alapvető tehát – figyelmeztetett Tolnai István –, hogy aki nem ismeri a gombákat, minden esetben vigye el gombaszakértőhöz. Ilyen szakellenőr Debrecenben is működik a vásárcsarnokban, mégpedig mindennap és ingyenesen.

Vass Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában