Megszépült az ősi templom

2019.07.22. 08:19

A kis falu nagy ünnepe

Közel egy évszázad elmúltával újult meg a bihardancsházai református templom.

Fotó: Péter Imre

Korabeli feljegyzések szerint Bihar megye egyik legrégebbi református gyülekezetének templomát 1830-1836 között építették Jókai József, Szabó József és Fülöp Lajos lelkipásztorok szolgálata idején.

A templom 26 méter magas, órapárkányos tornyát 1924-ben Ballay Aladár akkori lelkipásztor kezdeményezésére felújíttatta a gyülekezet. Most – közel egy évszázad elmúltával – új tetőzetet, nyílászárókat, külső vakolatot kapott az ősi templom. Megoldották a bejárat akadálymentesítését is. A felújítást Dancsházi Ildikó lelkipásztor és a presbitérium kezdeményezte, és a helyi önkormányzat is támogatta.

Nyári záporban indultak a szeretetvendégségbe
Fotó: Péter Imre

Püspöki áldással

A külső felújítás elkészültét ünnepélyes hálaadó istentiszteleten köszönte meg Bihardancsháza lakossága. Szombaton délután sokan eljöttek helyből és a szomszédos településekről is a megújult templomba, köszöntve az ünnepi istentiszteleten igét hirdető dr. Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét, dr. Vitányi Istvánt, a térség országgyűlési képviselőjét, Bulcsu Lászlót, a megyei közgyűlés alelnökét, Major József polgármestert, valamint a Bihari Egyházmegye esperesét, Nagy Zsoltot és lelkipásztor társait.

A hívek püspöki áldásban részesültek
Fotó: Péter Imre

Megköszönve a templomfelújítók és Dancsházi Ildikó lelkipásztor áldozatos szervező munkáját, Fekete Károly püspök hangsúlyozta: a templom tájékozódási pont, a turistának, a helyi embernek is.

„A keresztyén embernek viszont nemcsak külső tájékozódási pont, hanem egy olyan lelki tájékozódási pont is, amelyben nemcsak útját tudja elirányítani, hanem az egész életét”

– fogalmazta meg Fekete Károly püspök, majd prédikációjában Pál apostol tanácsát tolmácsolta a gyülekezetnek: Ne igazodjatok ehhez a világhoz, hanem igazodjatok Jézus Krisztushoz, mert ez az Isten akarata. Örülünk, hogy a templom megújult, külsőleg is lehet látni, az ember gyönyörködhet benne. Ez a belső tájékozódási pont a templomtól független, velünk jön otthonainkba, családjainkhoz, munkahelyeinkre, az élet összes területére. Ebben a tájékozódásban Isten igéje segít. A templom azonban arra hív fel bennünket vasárnaptól vasárnapig, hogy visszajöjjünk és felvegyük a lépést nemcsak a magunk élete útján, hanem az Isten fordulatszámára is rátaláljunk. Őt követve célba is jussunk majd, küldetésünket be tudjuk tölteni – fogalmazott Fekete Károly püspök.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában