Isten az egyetlen tanító

2019.06.29. 14:18

Megkapták diplomájukat a Református Hittudományi Egyetem végzősei

Tanévzárót tartott a Nagytemplomban a Református Hittudományi Egyetem.

Fotó: Kiss Annamarie

– Csupán egyetlen tanító létezik, aki nem más, mint Isten. A tanulók pedig mi magunk vagyunk, mindnyájan, professzorok, docensek, adjunktusok, tanársegédek, felsőbb és alsóbb éves hallgatók, frissen végzettek, nagyszülők, szülők és barátok – jelentette ki szombaton a Debreceni Református Hittudományi Egyetem ünnepi tanévzáró istentiszteletén és közgyűlésén, a debreceni Nagytemplomban Derencsényi István egyházkerületi főjegyző.

Élethosszig tanulni

Úgy vélte, mai napig igaz az ősi latin mondás, mely szerint nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Henry Ford szavait idézve arra emlékeztette a templomot zsúfolásig megtöltő tömeg tagjait, hogy nemcsak az iskolában, hanem életünk végéig tanulnunk kell, mert aki ezt abbahagyja, megöregszik.

Derencsényi István szerint azért tanulunk, hogy helyesen tudjunk élni. – A tanulás folyamata mélyrehatóan formája, alakítja, nemesíti az ember személyiségét és éretté, kiforrottá alakítja az egyén magatartását, gondolkodását – fogalmazott az egyházkerületi főjegyző.

Nemzetközi kapcsolatok

– Mozgalmas tanév áll mögöttünk. Sok-sok fejlesztés, komoly adminisztráció, kiemelkedő versenyeredmények, bővülő nemzetközi kapcsolatok, a szolidaritás megélésének váratlan alkalmai, a diákélet vidám eseményei, tudományos előadások, publikációk, felemelő ünnepi alkalmak tették emlékezetessé számunkra a 2018-2019-es tanévet – kezdte beszédét az összegyűltek előtt dr. Kustár Zoltán, a 481. tanévét záró Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.

Aztán elmondta: a hollandiai Kampen protestáns teológiai egyetemével együttműködési megállapodást írtak alá, majd közös tudományos szimpóziumot tartottak Debrecenben. Az együttműködést a közeljövőben közép-, és nyugat-európai hálózattá akarják kibővíteni. Azt is kiemelte a rektor, hogy dél-koreai partnerükkel is szorosabbá tették a kapcsolatot.

Növelték a béreket

Hangsúlyozta, hogy tanulóik számos tanulmányi versenyen értek el jó eredményeket. – Folytattuk a tanévben a nem oktató alkalmazottak bérrendezését. Az oktatói pálya versenyképességének megőrzése érdekében pedig jelentősen megemeltük a tanársegédek és az adjunktusok bérét – osztotta meg a híreket büszkén.

Dr. Kustár Zoltán arról is szót ejtett, hogy tovább akarják bővíteni képzési kínálatukat.

A tanévzáró végén átvették diplomájukat a Debreceni Református Hittudományi Egyetem végzett hallgatói.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában