az a bizonyos boldogító igen

2019.06.21. 07:29

Egy új autó árába is kerülhet a lagzi

Májusban és szeptemberben a legnagyobb a házasodási kedv.

Fotó: AFP

Míg 2008-ban összesen 831 pár gondolta úgy, hogy hivatalosan is megpecsételi szerelmét a cívisvárosban, addig tavaly olyan magas volt a házasságkötések száma (1090 darab), amire az elmúlt húsz évben nem volt példa. 2002-ben volt utoljára a mostanihoz közelítő (1049 darab) adat – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.

Nyolc év alatt a helyszín kiválasztásának szokásai is megváltoztak. 2010-ben a Kálvin téri házasságkötő teremben 613, az Iparkamara utcaiban 145, míg külső helyszínen mindössze 39 jegyespár lépett frigyre. Ezzel szemben tavaly a Kálvin tériben 912, az iparkamara utcaiban 32, külső helyszínen pedig csaknem megnégyszereződve, 146 pár tett esküt. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az első házasságukat többségében a 30-as, 40-es éveikben lévő párok kötik, de alapvetően minden korosztály képviselteti magát: tavaly volt 80 éves vőlegény is. A legnépszerűbb hónapok házasságkötés szempontjából a május és a szeptember, 2018-ban ezen két hónap alatt mintegy 350 házasságot kötöttek a hivatal anyakönyvvezetői.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a házasságkötések számát tekintve a 2010-es év jelentette az elmúlt évtizedek mélypontját, ekkor ugyanis az országban mindössze 35,5 ezer pár járult anyakönyvvezető elé.

Általában nagy öröm a család számára, amikor egy pár bejelenti: hivatalosan is megpecsételik szerelmüket. Az esküvő tervezéskor felmerülő költségek láttán azonban már kevésbé őszinte a mosoly. Képíró-Póser Bernadett esküvőszervező tapasztalatai szerint ugyanis egy átlagos lagzi nagyjából 2 millió forintnál kezdődik, mindez persze függ az igényektől és a násznép nagyságától. – Az összeg alapjának a kiválasztott helyszínt kell venni, ugyanis az kerül a legtöbbe, hiszen abban benne van a menü, a vendégváró falatkáktól kezdve a terembérlésen át az italokig sok minden. A Debrecenben és környékén található esküvői helyszíneken 15-20 ezer forint/fővel számolhatunk, azaz egy 100 fős esküvőnél csak ez a tétel 1,5-2 millió forintot jelent, ám ebben az összegben nincs még a dekoráció, s az esetleges külső helyszín ára – tudtuk meg a szakembertől.

Az esküvőszervező a további költségekre is kitért: az arák mintegy 200 ezer forintot számolhatnak a menyasszonyi ruhára, míg a vőlegény öltönye 60-100 ezerbe kerül. A virágköltség – mely már a dekorációt is tartalmazza – körülbelül 250 ezer forint, míg egy esküvői torta 60-70 ezer forint között mozog. Igen jó órabérrel dolgoznak a fotósok és videósok is: előbbi 180-200 ezerért, utóbbi 150 ezerért vállal egy lagzit. A jó hangulatot is meg kell fizetni: a vőfély, ceremóniamester 100-150 ezerért szórakoztatja a násznépet, míg egy zenekar 200 ezerért, a dj pedig 150 ezerért táncoltatja meg a vendégeket. – Bár egyre népszerűbb a dj, még rendszerint a násznép összetételétől függ a választás. Ahol főleg a család, ezen belül is idősebbek teszik ki a vendéglistát, a párok szívesebben kérnek fel zenekart, míg ahol a fiatalabb korosztály dominál, a dj mellett döntenek a friss házasok – mutatott rá Képíró-Póser Bernadett.

Eljátsszák a házasságkötést

Az utóbbi években mind több jegyespár választ külső helyszínt a szertartáshoz, de mint azt a szakembertől megtudtuk, ennek legtöbbször praktikus okai vannak, mintsem a trendek követése: sokkal kényelmesebb, ha minden egy helyen történik, s nem kell a vendégeket utaztatni egyik helyszínről a másikra.

A külső helyszínek népszerűsége magával hozott egy új szolgáltatási ágat is, a szertartásvezetőt, aki kvázi nem hivatalosan, hanem eljátszva, összeadja a párt.

Az anyakönyvvezető külső helyszínen történő házasságkötéséért 70 ezer forint körüli összeget kell fizetni a hivatalnak, míg egy szertartásvezető 40 ezer forintot kér ezért a szolgáltatásért. – Éppen ezért sokan inkább hétköznap munkaidőben – amikor ingyenes – törvényesen összeházasodnak a városházán, a nagy napon pedig egy performansz keretében mondják ki a boldogító igent – ismertette a különbséget a szakember, hozzátéve: utóbbit azért is szeretik a párok, mert kevésbé kötött és jobban tud alkalmazkodni a kérésekhez.

Az esküvőszervező tapasztalatai szerint a 100-150 fős lagzik jellemzőek a városban.

Pálfi-Tóth Zoé

Névválasztás alakulása

A legnépszerűbb házassági névviselési forma az összekapcsolt családi nevek bevezetése óta a férj és feleség születési családi neve kötőjellel összekapcsolt formában (pl. Kovács-Szabó Anna). Népszerű még a férj családi neve –né toldattal a feleség születési nevével (pl. Kovácsné Szabó Anna). A férj családi és utóneve –né toldatos formában (pl. Kovács Antalné) viselt házassági nevet már az idősebbek sem szívesen választják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában