diákmunka

2019.06.18. 07:25

A diákokban is bízniuk kell a cégeknek

A fiatalok munkanélküliségi rátája a 2010-es 30 százalékról mára 10 százalékra csökkent.

Fotó: Matey István

A nyári szünet beköszöntével nemcsak a vakáció veszi kezdetét, hanem a munka is, legalábbis azon fiatalok számára, akik szeretnének egy kis zsebpénzt keresni. Érdemes figyelni a fiatalkorúak foglalkoztatásával kapcsolatos aktuális jogszabályokat, melyek irányt mutatnak a szülőknek, diákoknak, és melyek időnként változnak.

A jelenlegi jogszabályok alapján fiatal munkavállaló számára éjszakai munka, rendkívüli munkaidő nem rendelhető el, napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet, a felnőttkorú munkavállalóknak járónál hosszabb munkaközi szünetet és legalább tizenkét óra napi pihenőidőt kell biztosítani. Emellett a fiatalkorú munkavállalókat óvni kell az – őket különösen veszélyeztető – egészségkárosító kockázatoktól.

A fiatalok munkanélküliségi rátája a 2010-es 30 százalékról mára 10 százalékra csökkent, mely eredményhez a Pénzügyminisztérium által életre hívott Nyári diákmunka program is hozzájárult. A további javulás érdekében a minisztérium idén is meghirdeti a diákmunka programját. A korábbi évekhez képest újdonság, hogy ebben az évben a szezonális diákmunka keretében a foglalkoztatási területek köre bővült, a turizmusban tevékenykedő intézmények, vállalkozások is igényelhetnek támogatást – közölte érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal.

Diákmunkában azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek. A program keretében a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg a munkáltatónak. Az önkormányzatok esetében 100 százalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hatórás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 146 250 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 111 750 forint lehet személyenként és havonta. A programra idén a Pénzügyminisztérium 3,6 milliárd forintot biztosít, melyből a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal rendelkezésére 200 millió forintos keretösszeg áll – fejtette ki megkeresésünkre a megyei kormányhivatal.

Érvényes diákigazolvány

A program iránt érdeklődő és ahhoz csatlakozni kívánó diákoknak a lakóhelyük vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell jelentkezniük, és kérni nyilvántartásba vételüket. Ezt követően történhet meg a programban történő részvételhez szükséges regisztrációjuk, melyre június 3. óta van lehetőségük. Ehhez a személyes okmányuk, és érvényes diákigazolványuk – vagy ennek hiányában iskolalátogatási igazolás – szükséges. Fontos tudni, hogy a 16–18 éves kiskorú önállóan is eljárhat a közvetítést kérőként történő nyilvántartásba vétellel, valamint a regisztrációval kapcsolatban, azonban a munkaszerződés megkötéséhez, módosításához, megszüntetéséhez vagy kötelezettségvállaláshoz már a törvényes képviselőjének hozzájárulása is szükséges.

Nyáron sok diákot láthatunk pult mögött, kertészetben, gyárakban vagy éppen a földeken munkálkodni. Dr. Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője elmondta lapunknak, hogy több évtizede foglalkoztatnak diákokat, akik többnyire középiskolások vagy egyetemisták. Elsősorban hibridkukorica-címerezést folytatnak a tanulók, de nem ritka, hogy a vetőmagüzemben is szorgoskodnak, a nyári vetőmag feldolgozásakor. – A legforróbb hónapokban számtalan diáknak biztosítunk lehetőséget, előfordul, hogy a diákmunkások száma meghaladja a száz főt. Nagyon sok minden múlik a fiatalokon, éppen ezért ügyelünk arra, hogy olyan munkásokat foglalkoztassunk, akik már dolgoztak nálunk, hiszen fontos, hogy bizalommal forduljunk feléjük. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel vannak olyan kapcsolataink, akik több évtizedes együttműködésben állnak a vállalatunkkal, és ők toborozzák nekünk a megbízható munkaerőt – mondta az igazgató.

Elvárt munka

Hozzátette, kivételek persze akadhatnak, előfordult már, hogy a felügyelők hiába ismerik a diákok hozzáállását, elszántságát, nem biztos, hogy megfelelően tudják végezni az elvárt munkát. – A címerezés nagyon felelősségteljes, precíz munkát igényel. A kukorica sorja között a diák magára van utalva, ha nem megfelelően szedi ki a címereket, akkor az csak néhány nap múlva derül ki, ami akár óriási gazdasági kárt is jelenthet a termelőnek. Ezért is hangsúlyozzuk mindig, hogy abszolút megbízható fiatalokra van szükségünk, hiszen nemcsak a földeken, a vetőmagüzemben is nagyobb értékekről beszélhetünk. Érezhető, hogy a mai világban megváltozott az embereknek a munkához való hozzáállása, mentalitása, viszont még mindig lehet olyan tisztességes diákokat találni, akikkel öröm együtt dolgozni – tette hozzá végül.

Nagy Emese

Részvételi arányok

A tavalyi évben országosan több mint 29 ezer diák vett részt ebben a programban. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal közreműködésével megyénkben 2443 diák 143 munkáltatónál vállalhatott munkát: 100 önkormányzat és önkormányzati fenntartású intézmény 2283 diákot, 4 mezőgazdasági területen tevékenykedő vállalkozás 8 diákot és 39 vendéglátással foglalkozó munkáltató 152 diák foglalkoztatását vállalta. A kormányhivatal ehhez több mint 178 millió forint összegű támogatást nyújtott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában