ep-választás

2019.05.25. 11:24

Romákat is várnak voksolni

Felújítottak négy termet a Pósa utcai épületben a választásra.

Fotó: Orosz Csaba

– Arra kérem roma testvéreimet, hogy vegyenek részt a vasárnapi európai parlamenti választáson – szólított fel a Debreceni Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Egyesülete megyei szervezete nevében Aba-Horváth István, debreceni kulturális közösségfejlesztő.

– Meg kell becsülni a nemzet, a haza, az egyház, az Isten és a család szentségét. Mi a biztonságot és kiszámíthatóságot választjuk – jelentette ki. A cigány vezető úgy vélte, a gazdasági menekülteknek nem Magyarországot, hanem a nálunk fejlettebb nyugat-európai országokat kellene megcélozniuk. Ha nem így tesznek, éppen az itteni legszegényebbektől, a romáktól veszik el a lehetőséget. Ezért meg kell védeni a nemzetet.

Egyedülálló közösségfejlesztés

Kifejtette: munkatársaival azon fáradoztak az elmúlt napokban, hogy mozgósítsák a cigányokat vasárnapra. – Még a putrikba is elmentünk, és elmondtuk, hogy önmagukért menjenek el a szavazásra – fogalmazott.

Fotó: Orosz Csaba

Arról is beszélt, hogy a roma önkormányzat sikeres felzárkóztató programokat hajtott végre.

– Az elmúlt három évben megmutattuk, hogyan kell együttműködniük időseknek, fiataloknak, cigányoknak és magyaroknak. Akik ide ellátogatnak, Európában egyedülálló közösségfejlesztést láthatnak – jelentette ki Aba-Horváth István.

Elmondta: például, amikor a közelmúltban a Kishegyesi úti rendelőt az egykori Gárdonyi-iskola egyik szárnyába költöztették, aktívan közreműködtek a parkosításban és a kerítés helyrehozásában.

– Sikerült lebontani az előítélet falait – jelentette ki.

Önkéntes munkával

Az egykori Nagysándor József-iskola épületét, kevés önkormányzati segítséggel ők maguk teszik rendbe, önkéntes munkával. A vasárnapi választásra – néhány nem roma szakmunkás bevonásával – felújítottak négy tantermet, ahol vasárnap szavazókörök, később felnőttképzések lesznek. A bejáratot és a mosdókat is korszerűsítették.

OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában