érettségi

2019.05.09. 17:25

Könnyűnek ítélték az angolt

A pedagógusok az elmúlt félévben kizárólag korábbi érettségi feladatokat gyakoroltattak a diákokkal.

Szemerédy Eszter, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának végzőse

Fotó: Nagy Dóra

Az angolvizsgával folytatódott az érettségi időszak csütörtökön reggel nyolc órakor. – A feladatsorok évről évre változnak, de van bennük némi állandóság. Esetleg, ami meglephette a diákokat, az a hallás utáni szövegértésben lehetett, mert a három feladat közül két olyan is volt, ami az elmúlt években nem szerepelt az érettségikben – kezdte az angol írásbeli érettségi elemzését Csősz Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának angol nyelvet oktató vezetőtanára, mesterpedagógusa. – Vicces és érdekes anyagok voltak a idei írásbelin, és többnyire figyelemfelkeltő, olvasmányos anyagok a szövegértéses részben. Véleményem szerint nem voltak az idei vizsgafeladatok között meglepetések; ha figyelmesen átgondolták a feladatokat, akkor azokat lehetett abszolválni – fogalmazott.

Bőven volt idő

A középiskolában érettségiző diákok könnyűnek találták a feladatokat, sőt az előző évek feladattípusait rendszeresen gyakorolták. – Magas óraszámban tanultunk angolt, így vettük az akadályokat. Hétköznapi témákat dolgozott fel az írásbeli rész, például kommentet és e-mailt kellett írni, így minden megoldható volt – mondta a biokémiai irányultságú Rácz Kornél. Évfolyamtársa Szabó Soma szerint viszont az idő lassan telt, mivel idő előtt befejezte a feladatokat. – Az a munka, amit az angolba fektettem, többszörösen megtérült, úgy gondolom, jól teljesítettem, és nagyon jó eredményre számítok. A feladatok is hasonlóak voltak, mint az előző években – mondta.

Rácz Kornél
Fotó: Nagy Dóra

Az öt évfolyamos nyelvi előkészítő osztályt befejező Szemerédy Eszter is azt emelte ki, hogy az iskolában az utolsó félévük csak érettségi feladatok gyakorlásával telt, így nem érte őket semmilyen meglepetés. – Kevésbé voltam ideges, mint a többi napon. Bőven volt elég idő, sőt még a szótárt sem használtam. Figyelmesen és koncentráltam meg lehetett oldani a feladatokat.

ND

A középszintű nyelvi írásbeli 180 perces volt, és ezt négy részre osztották. Az első részben az olvasott szövegértésre 60 percet, a nyelvhelyességre pedig 30 percet kaptak a diákok. Ezt 15 perces szünet követte, majd a vizsga második részében félóra volt a hallott szöveg értésére, az utolsó egy óra pedig az íráskészségre maradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában