helyi portéka

2019.05.12. 17:11

Kész a retek és a zöldhagyma

A hazai újhagyma és retek már a fogyasztók asztalán van, és saját nevelésűek a palánták is.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A START munkaprogram mezőgazdasági alprogramja keretében már javában folynak a munkálatok a nyírségi település önkormányzatának telkein és a fóliákban. A zöldségpalántákért nem kellett pénzt adni az önkormányzatnak, hisz a közfoglalkoztatottak gondos munkájának köszönhetően bőven ellátja majd a helyi szükségletet. Lakatosné Nagy Erzsébet, a munkacsoport vezetője elmondta, hogy a szárazabb kora tavaszi időjárás miatt idén sokkal korábban tudtak veteményezni, persze locsolás mellett. Az áprilisi, májusi eső aztán tette a dolgát, így szépen megindult minden kiültetett palánta és az elvetett mag is.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Fóliában és szabadföldön is

A Rákóczi utcai fóliákban már kibújtak a saját nevelésű zöldség- és virágpalánták, valamint szépen sorjázik a retek, az újhagyma és a saláta is, amiből az első primőr „csokrokat” már meg is kapták a helyi óvoda kis lakói. A virágpalántákat folyamatosan ültetik ki a település közintézményeinek előkertjeibe, valamint a falu köztereire. A négy fóliában is folyamatos a munka. Kiültetésre kerültek a paradicsom, paprika, káposzta palánták, uborkából is lesz fóliás és szabadföldi, támrendszeres ültetvény is.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Bővül a paletta

Szemet gyönyörködtető sora van a sárgarépának, petrezselyemnek, virágzik a borsó is. A szedresben, málnásban már elvégezték a korai munkálatokat, a bőséges eső azonban nemcsak a kultúrnövényeknek, de a gyomnak is kedvezett. Így a kapálás is következik hamarosan. Idén kukoricával bővült az amúgy is gazdag paletta. Az egyik „kölcsön kapott” kertbe takarmánykukorica kerül majd, ami ellátja az önkormányzati sertéstelepen nevelt jószágokat. A legalább tizenöt féle palánta, valamint az egyéb zöldségek, gyümölcsök nevelése, kiültetése és gondozása bizonyára egész évben munkát ad majd a mezőgazdasági alprogram dolgozóinak.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában