szükséges az egyensúly

2019.05.11. 18:40

Az ép testhez ép lélek is szükséges

Az imádság, az Istennel szerzett tapasztalatok megbeszélése legyen napi rutinunk!

Fotó: Getty Images

Manapság egyre több helyen találkozunk az egészséges életmód fogalmával, azonban ezen legtöbbször a fizikai egészséget értik. Azonban a test és a lélek szorosan összefügg egymással, így fontos, hogy utóbbira is figyeljünk.

– Az ember a Biblia tanítása értelmében összetett lény, akiben a test, a lélek és a szellemiség egyaránt megtalálható. A mai orvostudomány is holisztikusan szemléli az embert, és ki is mondja, hogy egy betegség gyógyításánál is figyelembe kell venni lényünk egészét. Gondoljunk csak a pszichoszomatikus betegségekre, ahol lelki összetevők fizikálisan betegítenek meg egyeseket, és a tünetek is fizikaiak, de a kezelés egyszerre mindkét területre koncentrál. Ez fordítva is igaz. A fizikai betegségek, különösen a krónikus betegségek, folyamatosan hatnak a lelkünkre, a szellemünkre is. Amíg egy megfázás csupán letör bennünket, addig egy komoly betegség depresszióba is taszíthat minket. Nagyon fontosnak tartom, hogy minden gyógyító, mindenki, aki a gyógyítás valamely területén dolgozik, az ember egészén igyekezzen segíteni – vélekedik Restás László pár- és életmód-tanácsadó, lelkész, antropológus.

Harmonikusan élni

Elmondta, ahogyan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségfogalma is komplex módon szemléli és határozza meg az ember fizikai egészségét, ugyanez mondható el a Biblia lelkiegészség-fogalmára, ami szintén holisztikus. – Akkor egészséges a lelkünk, ha harmonikus kapcsolatrendszerben élünk, és arra törekszünk. A teremtéskor az ember ezt a harmóniát megélte a teremtett világgal való kapcsolatában, a másik emberrel való kapcsolatában és az Istennel való kapcsolatában is, az önmagához fűződő viszonya is egészséges volt. A bűnbeesés után azonban ez a viszonyrendszer felborult. Az engedetlenség megrontotta az Istennel való kapcsolatunkat, ami azonnal súlyos következményeket hozott a többire nézve is.

Restás László hangsúlyozta, az életünk minden területén törekednünk kell a harmóniára, a békére. – Természetesen van egy fontossági sorrend: első az Istennel való kapcsolatom, majd önmagam és a másik ember következik, de nem maradhat ki a teremtett világgal való kontaktus sem. Utóbbiba beletartozik a fizikai egészségünk, de a környezetünk védelme, őrzése is.

Isten nem hagy magunkra

Hozzátette: a pszichológia és minden, emberi lélekkel foglalkozó tudomány ismeri a megbetegítő környezet fogalmát. Különösen gyermekkorban, amikor az ember jelleme még kialakulóban van, a környezeti hatások megbetegíthetnek. Ugyanakkor saját döntéseink, szabad akaratunk a segítségünkre siet. – Hány olyan gyermeket ismerünk, aki annak ellenére, hogy milyen volt a gyermekkora, például egyik vagy mindkét szülője függő volt, felnőttkorára mégis egészséges emberré cseperedik? Az oka egyszerű lehet: idejében kapott segítséget másoktól, akik felismerték helyzetét, és saját maga döntött úgy, hogy nem követi a mintát, amit felmenőitől örökölt. Keresztény, hívő emberként elmondhatom, hogy Isten sem hagy magunkra minket a nehéz helyzetekben, választási alternatívákat ad nekünk, és támogat a helyes döntések meghozatalában – hangsúlyozta.

Szánjunk időt a lélekre!

– Foglalkozzunk rendszeresen, naponta a lelkünkkel! A napi bibliatanulmányozás, az Isten igéjéről való gondolkodás, az imádság, az Istennel szerzett tapasztalatok megbeszélése legyen a napi rutinunk része! A legjobb, ha a napunk kezdetén már feltöltjük magunkat az ebből merített erővel, hogy ne fáradjunk el napközben. Este pedig jobb hasonló, lelkünket lecsendesítő gondolatokkal foglalkoznunk, mint olyan témákkal, amik stresszelnek bennünket, később pedig nyugtalan álmokat okoznak.

A legfontosabb értékek mentén élni

– Ahogyan Pál apostol írta a Galatabelieknek: „De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.” Amikor Pál a gyülekezeti tagok számára meg akarja fogalmazni, hogy miként éli lelki értelemben a keresztény ember az életét, akkor azt mondja, hogy végül ezekre az értékekre jut el. A vezérelv, ami meghatározza az életünket, hozzáállásunkat, nem más, mint a szeretet. Ahogyan belülről megélem a velem való történéseket, az az öröm és a békesség. Ahogyan másokhoz viszonyulok, az a türelem, a jóindulat, ami cselekedetekben is megnyilvánul, az elkötelezettség felvállalása, és mindez szelíd és sohasem erőszakos formában. Ahogyan a világhoz viszonyulok, az pedig a mértékletesség elve. Vagyis csak azzal élek, ami jó, és azzal is csak mértékkel. Ha ezek az elvek a miéink, ha ezek szerint élünk, akkor nem kell aggódnunk a lelki egészségünk miatt – fogalmazott Restás László.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában