Lányok Napja

2019.04.30. 17:54

Újra várták a lányokat a Debreceni Egyetemre

A szebbik nem képviselői bővebb tájékoztatást kaptak az informatikai területek, pályák, szakmák szépségeiről.

Fotó: Kiss Annamarie

Közép- és általános iskolás lányokat vártak a Debreceni Egyetem Informatikai Karára, abból a célból, hogy népszerűsítsék a női nem körében is a számítógépes tudományokat.

A Lányok Napja és a Lányok az Informatikában elnevezésű kezdeményezést 2013 óta minden évben megrendezi a Debreceni Egyetem Informatikai Kara a pályaválasztó női fiatalságnak; idén több mint 70 diák vehetett részt a sokszínű és változatos programokon.

Változatos életpálya

Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja arról beszélt, hogy a Lányok Napján a sokféleség felvillantása lesz a cél, hiszen a számítástechnikán belül számos olyan terület van, amely nemcsak a férfi nem számára lehet érdekes.

Fotó: Kiss Annamarie

– Szeretnénk ha minél több lány választaná a informatikát, akár életpályaként is. Ma már az informatika nagyon változatos, számos területet foglal magába, mindenki megtalálhatja a szívéhez közel állót. Ez a tudomány manapság már messze nem csupán a férfiak kiváltsága. A női nem aránya egyre növekszik a hasonló területeken, a gazdaságinformatikus szaknál a legmagasabb eddig a lány tanulók száma, de ott sem éri el az ötven százalékot. Ez a megoszlás még kisebb a programtervező informatikus és a mérnök informatikus szakokon.

„Talán társadalmi sztereotípia is közrejátszhat a választáskor, hiszen azt gondolhatják a lányok, hogy egy mérnök informatikusi képzés nem lehet testhezálló nekik. Pedig ez nem így van.”

Sok olyan terület van, ami a hölgyek lelkéhez igenis közel állhat. Az angol nyelvű képzésünkön magasabb a hölgyek megoszlása, mint a magyar nyelvűn. Ennek az okát nem tudjuk, de örömmel vesszük az érdeklődést – mondta a dékán.

Hangsúly a sokféleségen

– A sokféleséget szerettük volna idén különösen megmutatni a résztvevőknek, belekóstolhattak az informatika széles területébe. A 3D nyomtatástól a virtualizáláson át néhány olyan problémát mutatunk be, amelyről nem is gondolhatnánk, hogy milyen érdekes és fontos lehet. A résztvevők betekintést kaphatnak a mindennapi informatika mögé – tette hozzá Mihálydeák Tamás.

Nemzetközi akció

A Lányok Napjának ötlete az Egyesült Államokból ered 1993-ból. A diáklányok minden évben meglátogatják szüleiket, rokonaikat vagy ismerőseiket a munkahelyükön, hogy közelről megismerhessék a munkaterülettel, beosztással járó feladatokat, és nyomon követhessék egy felnőtt nő munkanapját. Az utóbbi években az akció egyre inkább elterjedt Európában. Több európai uniós felmérés is kimutatta, hogy a dolgozó lányok és nők drasztikusan alulreprezentáltak a tudomány és technológia egyes területein, az ehhez kapcsolódó oktatásban és munkahelyeken. Ezek az alacsony mutatók arra utalnak, hogy a lányok – különböző szociális és strukturális tényezők következtében – nem használják ki teljes mértékben lehetőségeiket és képességeiket – olvasható az esemény ismertetőfüzetében.

Fotó: Kiss Annamarie

Hogy ez a jövőben megváltozhasson, a keddi rendezvényen a lányok megismerhették a digitális fényképezés és az animáció alapjait, beleshettek egy rendszergazda életébe, szemezgethettek a kriptográfia, azaz a titkosírás, titkosítás megoldásaiból, és algoritmusokkal, programozói nyelvekkel is találkozhattak.

 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában