Helyi közélet

2019.04.10. 13:15

Olvasói levél: Tiszta szívet, lelket

Debrecen - <em>Márciusban tartották a 24. Kardiológiai Napok Kongresszusát a Kölcsey Központban. A rendezvény igen nagy érdeklődésre tartott számot.

Debrecen - Márciusban tartották a 24. Kardiológiai Napok Kongresszusát a Kölcsey Központban. A rendezvény igen nagy érdeklődésre tartott számot.

Mint lelki gondozó sajátos nézőpontból kísértem figyelemmel az előadásokat. Igényesen felkészült előadók, különféle szekciókban szemléletesen, nagy figyelmet keltő témakörökben adtak számot az elért eredményekről. Mint hallhattuk, a jövőben várhatóan újabb bravúros módszerek és gyógyszerek kombinációi tehetik lehetővé sokak túlélését. A szívgyógyászatban alkalmazott amerikai és más országokban bevált műtéti és egyéb beavatkozások ismeretében nálunk is új szinteken zajlik a küzdelem.

Elhangzott az is, hogy szívünk állapotát illetően a jó lelkiállapotra való törekvés, a minőségi pihenés, a jó alvás, a megfelelő táplálkozás és életmód szerepe meghatározó. „A szívpanaszos esetek 80 százalékát először pszichiáterhez, illetve lelki gondozókhoz utalnám” – hangzott az egyik „professzionális” hozzászólás. Én úgy látom, hogy teológiai és orvosi szempontból is a „minden szívbe belátó” lehetőségek idejét éljük. Túlhajszolt világunkban nem csoda, ha várhatóan gyarapodik az esetek száma a szívgyógyászatban is. Aggódásra és csüggedésre még sincs okunk, mert orvosi szempontból a prevenció, a hit részéről „a minden rendbe jöhet” reménysége részesei lehetünk. Tapasztalva az orvostársadalom és gyógyszergyárak teljes gőzerővel való küzdelmét, mi is igyekezzünk megtenni mindent egészségünkért: életmód-változtatással, tiszta szívből, jó lelkiismerettel való törekvéssel. Íme ehhez egy bibliai, hitből fakadó imádság; használjuk! „Tiszta szívet teremts bennem ó, Isten és az erős lelket újítsd meg bennem”.

- Szász Ferenc -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában