Helyi közélet

2019.04.08. 17:13

Mi kell egy úthoz?

<em>Kis magyar paródiának is lehetne nevezni a Polgár és Tiszaújváros között évtizedek óta tervezett bicikliút jelenlegi állását. Szó szerint állását, merthogy most úgy tűnik, néhány évet ismét állni fog az ügy. A jelenlegi helyzet szerint csak Polgár és a megyehatár közötti szakasz készül el. A polgáriak megnyerték rá a pénzt, a tiszaújvárosiak pedig nem.</em> Kovács Zsolt írása.

Kis magyar paródiának is lehetne nevezni a Polgár és Tiszaújváros között évtizedek óta tervezett bicikliút jelenlegi állását. Szó szerint állását, merthogy most úgy tűnik, néhány évet ismét állni fog az ügy. A jelenlegi helyzet szerint csak Polgár és a megyehatár közötti szakasz készül el. A polgáriak megnyerték rá a pénzt, a tiszaújvárosiak pedig nem. Kovács Zsolt írása.

Magyar paródia? Szerintem nem! Sokkal inkább szomorú valóság a honi közállapotok egy szeletéről. Mégpedig arról, hogy amiben a felek egyszer megállapodnak, azt esetenként nem tartják be feltétlenül. A két város és a két megye önkormányzatának vezetői, valamint a két országgyűlési képviselő igent mondott a Polgár és Tiszaújváros közötti kerékpárút megépítésére, hiszen a döntéshozók nagyon jól tudták, mekkora szükség van a bicikliútra, a kapcsolattartás legegyszerűbb és legbiztonságosabb módjára. Akkor és ott, a Tisza-szigeten, a kerékpárosok képviselőinek jelenlétében hitet tettek amellett, hogy együtt pályáznak, együtt építik, együtt használják az utat.

Azt, hogy a polgári vasútállomásnál kezdődő és Tiszaújvároson végződő bicikliút megépítése indokolt, továbbá annak tervezése megalapozott, jól elő van készítve, az bizonyítja, hogy az aszfaltcsík polgári szakasza első nekifutásra megkapta a támogatást, a hajdú-bihari önkormányzat ez ügyben döntéshozó grémiumától. Míg a tiszaújvárosi oldalról szóló döntés nem érkezett meg a polgáriéval egy időben. Semmi probléma – gondolhatták –, ott később döntenek. Teltek a napok, hetek, döntés még nincs. Majd egyszer csak igen, azaz nem. Mármint: nem, a tiszaújvárosi szakaszra.

Tudom, rengeteg szempontot kell figyelembe venni egy fejlesztést szolgáló finanszírozás odaítéléséhez. Ugyanakkor okkal vagy ok nélkül, de csak ott motoszkál az emberben, hogy milyen és mekkora erőnek kell igazolni egy beruházás szükségességét, ha a szóban forgó bicikliút borsodi szakaszának megvalósításához kevés annak elvitathatatlan fontossága, illetve a Tisza-szigeten az út építése mellett kiállók közössége.

- Kovács Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában