Helyi közélet

2019.04.07. 08:11

Hosszú távon árthat a szívünknek a diéta

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szívünk védelmében óvakodjunk a szélsőséges fogyókúráktól!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szívünk védelmében óvakodjunk a szélsőséges fogyókúráktól!

Ugyan a fogyni vágyók első számú ellensége a szénhidrát, most viszont kiderült: az sem jó, ha ennek megvonásával túlzásba esünk. A ma legdivatosabb diéták is erre alapulnak, viszont ezek komoly veszélyt jelenthetnek a szívünknek. A legfrissebb kutatások szerint annak radikális megvonása jelentősen növeli a leggyakoribb szívritmuszavar kockázatát. A Magyar Kardiológusok Társasága az új eredmény kapcsán hívja fel a figyelmet arra, hogy tartózkodjon minden diétázó a szélsőségektől.

Egy legfrissebb kutatás szerint azoknak, akiknek étrendjében a napi kalóriabevitel rendszeresen kevesebb mint 45 százaléka áll szénhidrátból, 18 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy pitvarfibrilláció alakuljon ki náluk, mint azoknál, akiknél ez az arány 45-52 százalék között van. Azt már korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ezt a rizikót nem befolyásolja az sem, milyen fehérjével vagy zsírral pótolták a szénhidrátot. Mindenesetre az biztos: kerülni kell a szélsőségeket, nemcsak a túlzott fogyasztás, de a drasztikus megvonás sem tesz jót a szervezetnek.

Szövődmény

– A pitvarfibrilláció a leg­gyakoribb szívritmuszavar. A szív szabályos ütemét biztosító szinuszcsomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. A nem vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a szél­ütés (stroke). A gyors fogyás felgyorsítja a folyadékvesztést, és a dehidratáció zavart okozhat a szívben, a víz- és elektrolit-háztartás rendellenessége befolyásolhatja a szívritmust – mondta dr. Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában