Helyi közélet

2019.04.11. 10:22

Díjeső az ENIBE országos versenyen

Debrecen - Hazánkban hét középiskolában folyik magyar–spanyol két tanítási nyelvű oktatás, ők versenyeztek most.

Debrecen - Hazánkban hét középiskolában folyik magyar–spanyol két tanítási nyelvű oktatás, ők versenyeztek most.

– Ez a hét iskola nagyon sokat köszönhet a spanyol nagykövetség anyagi és szakmai támogatásának. Köszönjük, hogy minden évben lehetőséget teremt számunkra, hogy megrendezhessük ezt a nagyszerű találkozót. Sok kolléga és szervezet összehangolt munkája volt szükséges ahhoz, hogy most itt lehessünk. Köszönettel tartozunk Debrecen városának, a Debreceni Tankerületi Központnak is és nem utolsósorban annak a lelkes csapatnak, akik Kiss Zsófia tanárnő vezetésével a Fazekasban a spanyol nyelv és kultúra ápolását ilyen magas szinten művelik, és iskolánk egyik legeredményesebb képzési területét valósították meg – mondta Aranyi Imre, a Fazekas Mihály Gimnázium intézményvezetője az esemény nyitóünnepségén pénteken a Kölcsey Központban.

Az esemény több mint 260 embert mozgatott meg, a vendéglátásból még a szülők is kivették részüket. A péntek délután a színdaraboké volt, az iskolák színjátszócsoportjai egy-egy művet adtak elő, szombaton pedig egész nap zajlottak a versenyek; többek között videóparódia, civilizáció, társalgás, matematika, szókincs, vita, képregény- és meseírás szerepeltek az „étlapon”. A Fazekas tanulóira pedig igazán büszke lehet a város: a legtöbb kategóriában az élen végeztek.

Száz százalék

– Ezen a napon a felnőtteknek csak az a dolguk, hogy izguljanak értetek, ti pedig felhőtlenül, tudásotok legjavát nyújtva versengjetek egymással – hangzottak Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatójának szavai. – Húsz évvel ezelőtt a Fazekas Mihály Gimnázium páratlan lehetőséget kapott. A lehetőségek pedig bizalommal és felelősséggel járnak. Büszkén mondhatom, hogy a gimnáziumainkból kilépő diákok 81 százaléka hagyja el úgy az iskolapadot, hogy nyelvvizsgával rendelkezik, a kéttannyelvű képzésben részt vevők esetében ez a szám száz százalék. Azt hiszem, mind a diákok, mind a pedagógusok fantasztikus munkát végeznek – hangsúlyozta az igazgató.

Magas színvonalon

Papp László polgármester köszöntőjében a Fazekast a város egyik büszkeségének nevezte, s elmondta, Debrecen megtiszteltetésnek tekinti, hogy itt rendezik meg az ENIBE idei versenyét. Hozzátette, a város számára természetes volt, hogy segítse az esemény megvalósítását, s mindent megtegyen azért, hogy ez a két nap emlékezetessé váljon a résztvevők számára.

– Debrecen számára a legfontosabb stratégiai kérdés az oktatás ügye, ezért melléáll minden oktatással kapcsolatos kezdeményezésnek. Teljes mértékben egyetértek a nagykövet asszonnyal, aki nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott: ez egy befektetés. Tudom, milyen magas szintű nyelvoktatásban részesülnek, mit visznek magukkal a két tanítási nyelvű képzésben tanuló diákok az életbe; s hiszem, hogy a felkészítő tanároknak köszönhetően valamennyiőtök magas szintű tudásról fog számot adni ma is – fordult a diákokhoz a polgármester.

A nagykövet asszony nyitóbeszédében elismeréssel szólt a magyarországi spanyoltanításról. Mint mondta, május óta tartó mandátuma alatt ellátogatott azokba az intézményekbe, ahol magyar–spanyol két tanítási nyelvű oktatás zajlik, s mindenhol kellemes meglepetéssel tapasztalta, egyedülállóan magas színvonalú munka folyik, s kitért arra is, milyen széles körű motivációval rendelkeznek a spanyolt tanuló diákok.

Új világot nyit meg

– A tudományok meghódításához a nyelvek ismeretén át vezet az út – idézte fel Francis Bacon 16. századi angol tudós híres gondolatát dr. Pósán László országgyűlési képviselő. – Ha van ma a középiskolásoknak olyan rétege, akikre ez maradéktalanul igaz, akkor azok biztosan a kéttannyelvű iskolák diákjai. Nemcsak azért, mert nyelvismeretük dokumentálható teljesítménye száz százalék az iskola elvégzése után, hanem mert egy új világ is kitárul azok előtt, aki egy másik nyelvet ismernek – fogalmazott Pósán László. – Az internetes kommunikációban a második nyelv, a világ huszonhárom országában hivatalos, és több esetben – például Brazíliában, az Egyesült Államokban – második nyelvként van kitüntetett szerepe a spanyolnak – mutatott rá fontosságára.

Mindenki győztes

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke hangsúlyozta, mindig nagy örömmel fogadja el a város meghívását, mert példaértékű az összefogás a város vezetése és a tankerület között, és példaértékűen eredményes az oktatás és színes a skálája is – Verseny ide, verseny oda, ti mindannyian győztesek vagytok, hiszen egy gyönyörű nyelvet tanulhattok, amelynek ismeretében az össze többi újlatin nyelv sokkal könnyebben megtanulhatóvá válik.

PtkI


A Fazekas diákjainak eredményei

  • Matematikaolimpia (csapatverseny); 1. hely: Síró Zsófia Anna, Juhász Gergely, Majoros Péter Simon, Petyus Ottó
  • Irodalmi verseny, meseírás, 9-10. évfolyam; 1. hely: Szilágyi Zsófia;
  • Társalgás, 10. évfolyam; 2. hely: Magyar Enikő
  • Vita, 11. évfolyam; 1. hely: Kovács Ágota
  • Irodalmi verseny, rövid elbeszélés írása, 11-12. évfolyam; 2. hely: Csontos Flóra
  • Fordítóverseny, 11-12. évfolyam; 2.hely: Szilágyi Emese Mária
  • Vita, 12. évfolyam; különdíj: Juhász Bence
  • Civilizáció, 1.hely: Király Bence, Keserű Bálint, Sóvágó Ivett
  • Színjátszás (színdarab előadása spanyol nyelven):

  • Legjobb színdarab: Debrecen;

    Legjobb rendezés: Debrecen;

    Legjobb főszereplő: Király Bence;

    Legjobb női mellékszereplő: Tiszlavicz Panna.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában