Helyi közélet

2019.04.01. 13:30

„Ami megy, azt nem akarjuk abbahagyni”

Újtikos - A közmunkaprogram révén a települési önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató a kis faluban.

Újtikos - A közmunkaprogram révén a települési önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató a kis faluban.

– Tavaly is 32 embert, idén is ennyit foglalkoztatunk a közmunkában, de volt olyan év, amikor 59-en voltak. Úgy éreztük, ebben az évben is kell a 32 ember, hiszen van elég munka. Kértük és megadták – tájékoztat Takács József polgármester a közfoglalkoztatottak létszámáról, majd a tevékenységükre tér át.

Mindenképpen folytatják

– A legnagyobb programunk a mezőgazdasági. Abban amellett, hogy az intézményeinket, a közétkeztetést zöldségekkel látjuk el, a fűszerpaprika-termesztés kap nagy hangsúlyt. Célunk, hogy helyben tudjuk feldolgozni a termést. Tavaly még eladtuk megtermelt paprikát, 24 mázsát, nyersen, Szegedre. Ebben az évben viszont már a saját paprikaszárítónkban szeretnénk kezdeni a feldolgozást. Termelünk még csemegekukoricát a lakosság igénye szerint, a felesleget pedig Kabára, egy konzervgyárnak adjuk el.

A településen működik egy aprítékgyártó is. Ebben a faluban keletkező nyesedéket dolgozzák fel a begyűjtést követően, majd a fűtőanyag elkészítése után azt a művelődési ház és az óvoda kazánjában tüzelik el. Az aprítékoló berendezést egy belügyminisztériumi pályázat segítségével szerezte be az önkormányzat. Közmunkások tartják karban a település szilárd burkolatú útjait, az útpadkákat, valamint a csapadékvíz-elvezető árkokat. Bekapcsolódnak a házi segítségnyújtásba, dolgoznak a közkonyhán is. A helyi sajátosságok programban kis varrodát működtetnek. Dísztárgyakat, használati tárgyakat készítenek, de az ott dolgozók varrják a nyolcadikosok ballagó tarisznyáját is. A közfoglalkoztatás hatékonyságát tekintve a varroda a legjobb, a legeredményesebb.

– A mezőgazdasági programunk végrehajtásához és a belvízelvezetéshez mindenképpen kell annyi ember, mint amennyit most foglalkoztatunk. Ami megy, azt nem akarjuk abbahagyni, már csak azért sem, mert vannak olyan újtikosi lakosok, akik máshol nem tudnak elhelyezkedni, vagy a versenyszféra munkaidőbeosztása nem felel meg számukra. Gondolok itt a kisgyermekes édesanyákra, illetve a nyugdíj előtt állókra vagy az egészségügyi problémákkal bajlódókra – beszélt a közmunkaprogram jövőjéről Takács József polgármester.

- Kovács Zsolt -


Rövid hírek Újtikosról

Vannak ide- és visszatelepülők is

Közel 900-an lakják a megye északnyugati részén lévő kis falut. Az elmúlt években sikerült mérsékelni a népességfogyást, vannak ide- és visszatelepülők is. Az önkormányzattól mind több fiatal pár igényli az első lakáshoz jutók támogatását. Ez régen évente egy-kettő volt, tavaly már hatot jegyeztek, ebben az évben pedig már ötnél tartanak.

Jelentősen kevesebb pénzből

Befejeződött az iskolaépület energetikai korszerűsítése. A 83 millió forint pályázati támogatással megvalósult környezetvédelmi beruházásban homlokzatszigetelést, nyílászáró cserét és napkollektorok telepítését hajtották végre. Mindennek köszönhetően az épület fűtésköltsége körülbelül egyhatodára csökkenhet.

Újabb és nagyobb orvosi rendelő

Április végére tervezi az önkormányzat a megújított és kibővített orvosi rendelő átadását. A régi épületet energetikailag korszerűsítették, a tetejére napelemeket telepítenek, továbbá a korábbi megnagyobbításával egy lényegesen tágasabb várótermet, valamint babakocsi tárolót is kap az egészségügyi intézmény.

Helyben is van munkalehetőség

A településen az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. Rajta kívül az újtikosiaknak helyben a mezőgazdasági vállalkozások adnak leginkább munkát, köztük egy több száz egyedet számláló bivalyfarm. Működik egy gazdasági társaság is, amely betonelemeket gyárt, a temető urnafala is ott készült, továbbá bekapcsolódnak a járdaépítésbe is.

Temető, közösségi tér és óvoda

A Magyar Falu Programban több pályázati területen is próbál támogatást elnyerni a település önkormányzata. Mint azt Takács József polgármester elmondta, az óvodafejlesztésre, a temető rendbetételére, továbbá a helyi két felekezet, a református és a római katolikus egyház közreműködésével közösségi terek kialakítására szeretnének pályázni.

Élénk a kapcsolatban Türével

2011-ben létesített testvértelepülési kapcsolatot Újtikos a Kolozsvár melletti Türe helységgel. Amellett, hogy a két önkormányzat egymás rendezvényeire ellátogat, a két falu lakossága között is élő a kapcsolat. Barátságok alakultak ki a családok között, kölcsönösen és rendszeresen látogatják egymást.

Simábbak lesznek a falu közútjai

Anyagi lehetőségéhez mérten folyamatosan újítja fel Újtikos szilárd burkolatú útjait a települési önkormányzat. A múlt évben a Petőfi utca kapott mintegy 1280 méter hosszúságban új aszfaltburkolatot. Ennek költsége 18 millió forint volt. Az idén úgy tűnik, kátyúzásra futja majd. Ezt a közmunkások végzik el hozzávetőlegesen egymillió forint költségből.


[related-post post_id="4190589"]

[related-post post_id="4190426"]

[related-post post_id="4190112"]

[related-post post_id="4190303"]

[related-post post_id="4190425"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában