Helyi közélet

2019.03.07. 10:17

Volt, aki a cégét is áthozta Bedőre

Bedő - A Romániából áttelepülők virágoztatják fel a kis falut; mára Nagyvárad előtelepülésévé vált.

Bedő - A Romániából áttelepülők virágoztatják fel a kis falut; mára Nagyvárad előtelepülésévé vált.

„Bedeu” – olvasható román nyelven is a helység határát jelző táblán, ami utal a falu nemzetiségi voltára. Vonzerőt jelent ez is, no meg az, hogy az országhatárhoz néhány kilométerre van, rögtön odaát pedig a borsi, majd a nagyváradi ipari park, amelyekben munka bőven akad. És persze a falu közbiztonságra sincs panasz.

Egyharmada a kinti árnak

– Háromszázhatvanöt bejelentett lakosunk van, de életvitelszerűen csak 185-en élnek Bedőn. A többiek hétvégére vagy pihenőidejüket eltölteni jönnek át Romániából – mondja Eszenyi Antal polgármester, aki hangsúlyozza: az áttelepülők sokasága jót tett a falunak. – Az ingatlanárak megduplázódtak, szinte sorban állnak az eladó házakért, és tőlem is kérdezgetik, tudok-e eladó épületet. A romániai árak egyharmadáért lehet itt lakóingatlant, kertes házat venni. Van olyan, aki nem várja ki, hogy eladó legyen egy ház, maga fog építkezésbe. Románok, magyarok, idősek, fiatalok egyaránt jönnek, sőt van vállalkozó, aki a cégét is áttelepítette. Mindez jót tesz Bedőnek, hiszen a népességszám növekszik, az épületeket rendben tartják, élet van Bedőben. Esténként sétálnak, beszélgetnek, bicikliznek a szép épületek között, a parkosított utcákon. Olyan érzése van az embernek, mintha egy üdülőfaluban lenne. Lényegében Nagyvárad előtelepülésévé váltunk az elmúlt években.

Azt mi magunk is kipróbáltuk, hogy a román mobiltelefon-szolgáltatás kitűnően működik Bedőn. Az országhatár túloldalán fogható valamennyi sugárzott román tévé és rádió adás ugyancsak fogható. Villámgyors internet itt is van. Sokan munkába és a nagybevásárlásra átjárnak Nagyváradra. Mondják, mintha Romániában élnének, majd hozzáteszik, hogy azért ez csak Magyarország, és jó itt lakni.

KZS


Karnyújtásnyira lesz az autópálya

Az M4-es autópálya hamarosan eléri az országhatárt, és onnan egy 2x1 sávos út vezet majd az Ártándi közúti határátkelőhöz, ezzel karnyújtásnyira hozva Bedőt a sztrádához. A várhatóan megnövekvő gépkocsiforgalomra (az út a falu határában megy majd - a szerk.) a volt élelmiszerboltot gumis műhellyé alakítja át egy vállalkozó. Bolt új helyen nyílt.

Átadták az iskola működtetését

Zavartalanul működik a csupán 365 bejelentett lakossal rendelkező falu óvodája és általános iskolája. A település az oktatási intézményeit évekkel ezelőtt átadta az Országos Román Kisebbségi Önkormányzatnak, lévén Bedő nemzetiségi helység. A helyi iskolába, óvodába az elmúlt időszakban Romániából áttelepültek gyermekei is járnak.

Kevesebb energiával működik majd

Pályázatot adott be a település önkormányzata a kultúrházépület energetikai korszerűsítésére. A hozzávetőlegesen húszegynéhány millió forintba kerülő beruházásban az épület külső szigetelése, a fűtésrendszer korszerűsítése, valamint a a tetőre napkollektorok szerelése valósul meg. Az önkormányzat várja a pályázat elbírálását.

Százketten étkeznek a népkonyhán

Egy rövid időszakot leszámítva, tavaly decembertől folyamatosan működik a népkonyha Bedőben. Az ételt Debrecenből hozzák, és 102 időskorú, valamint szenvedélybeteg naponta egy alkalommal meleg ételt kap. Mivel ez az étkezés hazai egészségbiztosításhoz kötött, a Romániából áttelepültek nem vehetik igénybe a népkonyhát.

Megsüllyedt az út, kijavítják

A település valamennyi utcája aszfalt burkolattal ellátott. Időről időre azonban javítani kell az aszfaltréteget. Eszenyi Antal polgármester elmondta, hogy most a Zrínyi és és a Rákóczi utca kerül sorra. Itt a vízvezetékcsövek cseréjét követően megsüllyedt, megrepedezett a burkolat. A bekerülési költségre – a terv szerint 12-15 millió forintra – pályáznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában