Helyi közélet

2019.03.05. 15:45

Világszínvonalú fejlesztés a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Az altatásos műtéti beavatkozások során használt izomlazítók problémájára egyedülálló megoldást jelent az a speciális, új típusú monitor, amelynek fejlesztésében a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika is részt vett.

Debrecen - Az altatásos műtéti beavatkozások során használt izomlazítók problémájára egyedülálló megoldást jelent az a speciális, új típusú monitor, amelynek fejlesztésében a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika is részt vett.

A svédországi Senzime által gyártott TetraGraph nevű műszer egyebek mellett pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén, amikor a beteg már képes légzéstámogatás nélkül, önállóan lélegezni. Az ötéves magyar-amerikai-svéd kooperáció alatt a debreceni klinikán számos mérést végeztek a készülék alkalmasságával kapcsolatban. A monitor használatával jelentősen növelhető a betegbiztonság, valamint csökkenthetők a szövődmények kezelésével járó járulékos költségek is.

Az altatásos műtétek során használt izomlazítók hatásainak megfigyelésére fejlesztette ki a speciális monitort a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, valamint a világhírű Mayo Klinika közreműködésével a svéd cég. Az új eszköz bemutatásának kapcsán tartottak kedden sajtótájékoztatót a Kenézy Villában.

Nő a betegbiztonság

Az innovatív monitor használatával jelentősen növelhető a beteg biztonsága. Világszerte végeznek évente mintegy 70 millió altatásos műtétet, amelyek során az altatószerek és fájdalomcsillapítók mellett az izomműködés kiiktatásához gyógyszereket alkalmaznak. Ezek segítségével könnyebb és biztonságosabb a lélegeztetéshez szükséges cső behelyezése, továbbá az izomlazítószer azt is biztosítja, hogy a műtét során ne történjenek zavaró, akaratlan mozgások.

Sorin Brull, a Mayo Klinika egyetemi tanára | Fotó: Kiss Annamarie

– Az izomlazítók használata veszélyekkel is járhat, a betegek harmadánál enyhébb vagy súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki, a nem megfelelő levegővétel következtében. Ennek kiküszöbölésére páratlan megoldást jelent az új típusú Senzime monitoros műszer, hiszen pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén, amikor a beteg már képes önállóan, magától lélegezni. Így jelentősen fokozható a betegbiztonság, valamint csökkenthetőek a szövődmények esélyei – fejtette ki a tájékoztatón Sorin Brull, a Mayo Klinika egyetemi tanára.

A készülék nemrég megkapta az Európai Unió forgalmazási engedélyét, és folyamatban van az amerikai orvostechnikai engedélyeztetés is. Magyarországon jelenleg három darab ilyen monitort használnak az egyetem klinikai központjában.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában