Helyi közélet

2019.03.18. 18:24

Tisztelet a nagy elődöknek, a tudománynak

Debrecen - Előadások, kirándulások, kiállítás és bál teszik teljessé a hagyományőrzést vállaló baráti kör munkáját.

Debrecen - Előadások, kirándulások, kiállítás és bál teszik teljessé a hagyományőrzést vállaló baráti kör munkáját.

Mi más célja lehetne a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre Egyesületnek, mint az egyetem hírnevének, a hagyományainak öregbítése, a korábbi Kossuth egyetemista közösség ápolása. Ezt teszik a tagjai az 1994-ben történt alapítás óta, éppen 25 éve, mégpedig úgy, hogy az a közösséghez tartozás élménye mellett újabb ismereteket is adjon a résztvevőknek. Gaál István, a baráti kör elnöke tovább pontosítja a célokat: – Névadónkhoz, Kossuth Lajoshoz fűződő hagyományok, az egyetem hagyományai, összefonódnak a nemzeti tradícióinkkal, és ezek megismerését, öregbítését is szolgáljuk. Mintegy 1500 tagunk van, közülük 130-150 az aktív. Szervezetünk egyébként nyitott, a volt Kossuth-egyetemistákon kívül tárt karokkal várjuk mindazokat, akik elfogadják a céljainkat, amelyben a hagyományőrzés az első.

Találkozó is a bál

A kör minden hónap utolsó csütörtökén 17 órai kezdettel tartja összejövetelét, amelyen mindig más és más témában az egyetemhez kötődő ismert tudósok és művészek előadásait hallgathatja meg a tagság. Az érdeklődők között mind nagyobb számban tűnnek fel a fiatalabb, a negyvenes korosztály tagjai. Minden ősszel megrendezik az Egyetemi Tárlatot, bemutatkozási lehetőséget adva az egyetemhez kötődő profi és amatőr művészeknek, kollégáknak, hallgatóknak. Kiemelt eseményük a BTK, TTK karok díszoklevél átadó ünnepségéhez kapcsolódó bál az egyetemi Főépület Díszudvarán. A bálon – folytatja a baráti kör bemutatását Gaál István – aktív kollégákon kívül részt vesznek a díszoklevelesek családtagjaikkal, és ezen az estén gyakran tartanak korábbi évfolyamok is találkozót. Az évet pedig Advent idején az éves program összegzését is magába foglaló vacsorával zárják.

– Évente általában két kirándulást szervezünk, és ebben is szem előtt tartjuk a baráti kör céljait. Nevezetesen: Kossuth nyomdokain járunk, illetve a magyarság történelméhez, kultúrájához kapcsolódó helyszíneket keresünk fel. Minden évben van egy egynapos és egy 4-5 napos kirándulásunk. A múlt évben Máriapócson és Nyírbátorban jártunk, a hosszabb kirándulásunk pedig Székelyföldre, a Gyimesekbe vezetett. Ebben az évben Prágába készülünk. Az utazások amellett, hogy tájakat, városokat ismerünk meg, alkalmat adnak kisebb közösségek találkozására, régi élmények felidézésére is – tette hozzá Gaál István, aki elmondta azt is, hogy mostanra a kapcsolattartás szinte teljes egészében elektronikus formában zajlik, a programokat az egyesület honlapján is megtalálják az érdeklődők.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában