Helyi közélet

2019.03.22. 16:08

Tartalmas program az érbetegségek ellen

Debrecen - Több helyszínen, egész napos orvosi tanácsadás és tesztek várták csütörtökön a látogatókat.

Debrecen - Több helyszínen, egész napos orvosi tanácsadás és tesztek várták csütörtökön a látogatókat.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érbetegségek Napját március 21-én, csütörtökön tartotta.

Az érszűkület Magyarországon több mint 400 ezer embert érint. Az adatok riasztóak: Európán belül hazánkban fordul elő a legtöbb érszűkület miatt végzett nagy amputáció. Ezek jó része elkerülhető lenne tudatos életmóddal és kellő odafigyeléssel.

Alsóvégtagi érszűkület

Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt. Az alsóvégtagok betegsége az idő előrehaladtával egyre komolyabb tüneteket okoz: előbb terheléskor, majd nyugalomban lép fel lábfájdalom, súlyosabb formájában pedig szövetelhalás alakul ki a lábakon. Az alsó végtagi érszűkület kialakulásának esélyét fokozhatja az egészségtelen táplálkozás, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszegény-életmód, dohányzás, elhízás, vagy a köszvényért felelős magas húgysavszint.

Hazánkban a népesség körében egyre nagyobb számban fordul elő a visszérbetegség. A felnőtt lakosság legalább felét érinti, és megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okoz, akár halálos következményekkel járhat. A mozgásszegény, ülő életmód, helytelen táplálkozás és az örökletes tényezők miatt már a harmincas-negyvenes korosztályban megjelennek az első panaszok. A kezdeti panaszok lehetnek a láb fájdalma, elnehezülése, feszülése, görcse és zsibbadása, kis lila, majd egyre nagyobb értágulatok.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában