Helyi közélet

2019.03.29. 11:27

Kapocs a munkavállalók és a munkaadók között: csaknem 30 kiállító a Napló Állásbörzén

Debrecen - Hatalmas érdeklődés övezte a Napló Állásbörzét, melyet immár harmadik alkalommal rendeztek pénteken. Az eseményen csaknem 30 kiállító továbbtanulási lehetőséggel és több száz állásajánlattal várta az érdeklődőket délután 5 óráig a Lovardában, ahol a sok információ mellett Gallai Judit coach-tól is kérhettek tanácsot a látogatók.

Debrecen - Hatalmas érdeklődés övezte a Napló Állásbörzét, melyet immár harmadik alkalommal rendeztek pénteken. Az eseményen csaknem 30 kiállító továbbtanulási lehetőséggel és több száz állásajánlattal várta az érdeklődőket délután 5 óráig a Lovardában, ahol a sok információ mellett Gallai Judit coach-tól is kérhettek tanácsot a látogatók.

– Azon túl, hogy információt szolgálunk, próbálunk kapocsként funkcionálni a munkavállalók s munkaadók között is – mondta köszöntőjében Boros Norbert, a Hajdú-bihari Napló főszerkesztője.

Csökkenő munkanélküliség

Papp László polgármester üdvözítőnek tartja az elmúlt évek munkaerőpiacon történt változásait, s mint azt az esemény megnyitóján ismertette, 2014-ben 7 százalék fölött volt a munkanélküliségi ráta a cívisvárosban, mely most a 4 százalékhoz közelít.

– Ebben nagyon fontos szerepe van annak a gazdasági fejlesztési folyamatnak, amelyet öt éve indítottunk el. 2015 nyara és 2018 év vége között több mint 6 ezer új munkahelyet jelentettünk be a cívisvárosban. Debrecen azt vizionálja, hogy 2015 és 2025 közötti 10 esztendőben reálisan 20 ezer körüli munkahely jöhet létre a a régiónkban – hangsúlyozta a város első embere.

Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódva Pajna Zoltán kiemelte a szakképzési centrumok fontosságát is. A 22500 álláskereső 44 százaléka nem rendelkezik, csak maximum 6 általános iskolai végzettséggel, s közel 45 százalék azoknak az aránya, akiknek középfogú végzettségük van. – Nagyon fontos azoknak a szakképző centrumoknak a jelenléte, melyek az álláskínálatot úgy próbálják segíteni, hogy olyan képzési struktúrát alakítanak ki, ami a mai munkaerőpiacnak megfelelő – mutatott rá a megyei közgyűlés elnöke. Rácz Róbert kormánymegbízott pozitívumként említette, hogy sok ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma, ám nem inaktívak lett, hanem megtalálták a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon.

Szaktudás az érték

Kígyózó sorokkal találkozhattunk a Lovardában egy-egy standnál, így a BUMET Hungary Kft.-nél is sokan érdeklődtek az álláslehetőségekről. – Kevésbé ismert cég vagyunk, így úgy éreztük ez az állásbörze jó lehetőség arra, hogy megismerjenek minket az álláskeresők. Véleményem szerint a munkaerőpiacon jelenleg a szaktudás mindennél előrébb való értékék. Bízom benne, mi is találkozunk olyan személyekkel, akik segítségével továbbra is versenyképesek tudunk maradni – fogalmazott Bodnárné Éva HR-asszisztens.

Kulcsár Ági az újonnan jövő cégekre volt kíváncsi. – Stabil vállalatot keresek, versenyképes fizetéssel, remélem a kiállítók között találkozok ilyennel – jegyezte meg. Az állásbörzén minden korosztály képviseltette magát, így nem csak aktív álláskeresők, de diákok is ellátogattak a rendezvényre. Dobi Gergő és Kónya Viktória például gyakornoki pozíciót keres a nyárra, mely az egyetem mellett megalapozná számukra a munkaerőpiacon később oly fontossá váló gyakorlatot.

PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában