Helyi közélet

2019.03.25. 14:32

Meddőségről a Science Caféban

Debrecen - „A meddőség korszerű diagnosztikája és kezelése” címmel Herman Tünde, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrum szakorvosa tart előadást a Science Caféban.

Debrecen - „A meddőség korszerű diagnosztikája és kezelése” címmel Herman Tünde, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrum szakorvosa tart előadást a Science Caféban.

Sokakat érintő kérdést tárgyal a Debreceni Egyetem tudományos sorozatának következő előadása, hiszen ma Magyarországon csaknem 300 ezerre tehető a meddő párok száma, így népbetegségnek számít. Nem véletlen, hogy egyre többen vesznek részt lombikprogramban.

– A meddőség kivizsgálása során az anatómai eltérések feltérképezése alapvető jelentőségű. Az okok felismerése és műtéti kezelése a nőgyógyászok fontos feladatai közé tartozik – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Herman Tünde. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrum szakorvosa hangsúlyozta: a genetikai háttér mellett a túlsúly, a rendszertelen, egészségtelen, gyors felszívódású szénhidrátokban gazdag étkezés is ronthatja a betegséggel küzdő nők teherbeesési esélyeit. Sok esetben pedig az életmód-terápia mellett gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat – tette hozzá a szakember.

Míg korábban 40 százalékban a nő, 40 százalékban a férfi és mintegy 20 százalékban együttes okok voltak felelősek a gyermektelenségért, addig napjainkban 62 %-ban találtak andrológiai eltérést a meddő párok vizsgálata során a szakorvosok.

A Science Café, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának előadás-sorozata szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Időpont: 2019. március 27., szerda 17 óra

Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában